×
2024. 06 15.
Szombat
Jolán, Vid
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmárnémeti

Edvin Marton zenei univerzuma

2020.09.21 - 07:02
Megosztás:
Edvin Marton zenei univerzuma
Edvin Martoné volt az utolsó különleges koncert az új központ felújítása előtt. Szombaton este félezer szatmári előtt lépett színpadra, különleges zenei univerzumába repítve a nézőket.

Edvin Marton, a kárpátaljai születésű, Emmy-díjas hegedűművész The Rock Symphony című klasszikus, magyar és rockmotívumokat ötvöző előadásával és 17. századi műkincsével, az 1699-es Stradivari hegedűjével lépett a szatmári közönség elé szombaton este Szatmárnémetiben, az új központban, a Dinu Lipatti Filharmónia remek zenészeinek társaságában, hogy az Iskola Alapítvány szervezésében létrejött koncerten elvarázsolja a mintegy félezer fős nagyérdeműt — a járványügyi előírások betartása mellett ugyanis csak 500 fő vehetett részt a nagyszabású koncerten.

A hegedűművész bevallása szerint nagyon szeret feldolgozni híres, ismert dallamokat, szombat esti szatmári előadása során pedig ebbe a pozitív energiától kicsattanó univerzumba csöppenhettek bele a nézők, Vivalditól a Coldplayig, a Queen együttesig vagy a Metallicáig.

„Tiszta szívemből szeretnélek meghívni benneteket ma este egy olyan utazásra, egy olyan zenei bolygóra, ahol a szerelem és a virtuozitás egybekel. Ma este szeretném feltölteni a lelküket, a szívüket ennek az elképesztő univerzumnak az energiájával. Szeretlek benneteket! Vă iubesc!” — mondta a közönségnek a neves zenész, majd a Dinu Lipatti Filharmónia művészeinek kíséretében közel másfél órán keresztül valóban elvarázsolta a résztvevőket — kit személyesen az új főtéren, kit a világhálón keresztül, hiszen például a Szatmári Friss Újság Facebook-oldalán is meg lehetett tekinteni a koncert élő közvetítését. A művész egy-egy személyes történettel vitte még közelebb a nézők szívéhez az előadott zeneműveket, mesélt arról, hogy miért is kezdett hegedülni, hogyan csattant el az első puszi, miután szerenádot adott kiszemeltjének, mennyire romantikus lélek, de a Jevgenyij Pluscsenko műkorcsolyabajnokkal közös olimpiai produkcióról is hallhatott a közönség, és persze a dal is elhangzott, csakúgy, mint kedveséhez írt szerelmi vallomása. Talán mondani sem kell, a közönség vastapssal köszönte meg a remek előadást Edvin Martonnak és a filharmonikusoknak.

Az utolsó koncert

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere üdvözölte a művészt, és gratulált a szervezőknek: „Különleges élmény a mai Edvin Marton-koncert, amely egy korszak végét és egy új kezdetét is jelenti. Az új központ XXI. századi arculatot kap, teljes felújítása hamarosan elkezdődik. Edvin Marton az utolsó külföldi előadó, aki itt koncertezik, de a felújítás után a tér továbbra is a város egyik legfontosabb rendezvényhelyszíne marad. Gratulálok a koncert szervezőinek, akik minden előírást betartva, tökéletesen szervezték meg ezt az eseményt.”

Szatmárnémeti új központjában, az 25 Octombrie téren két hét múlva kezdődnek el várva várt felújítási munkálatok. Az európai uniós finanszírozású beruházás értéke meghaladja a 7 millió eurót: a Szamos két partját elegáns gyalogoshíd köti össze, bicikliúttal és számos modern megoldással épül újjá az új központ, a város egyik legfontosabb közösségi tere.

 

Szatmárnémeti Városnapok – közösségünk ünnepe
Kereskényi Gábor polgármester: „Köszönöm, hogy velünk ünnepeltek ezen a tartalmas hétvégén, biztos vagyok benne, hogy örömmel emlékeznek majd vissza ezekre a napokra! Isten éltesse Szatmárnémetit."
Pénteken nappali tűzijáték, szombaton drónparádé!
Tucatnyi nagy névvel a nagyszínpadon várja a szórakozni vágyókat május 24. és 26. között az idei Szatmárnémeti Városnapok, de nagyon sok nem-zenés programpontja is lesz az ünnepi hétvégének.
Folytatódik a Szatmári Tavasz rendezvénysorozat
Április 12–14. között minden korosztályt megszólító programokkal várják ismét a szatmáriakat a történelmi városközpontba, a Szatmári Tavasz rendezvénysorozat második hétvégéjén.