×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

DSVSA: kilenc településen igazoltak sertéspestist

2021.02.22 - 11:24
Megosztás:
DSVSA: kilenc településen igazoltak sertéspestist
A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei február 12–18. között 156 esetben ellenőriztek, s a borsos bírságok kiosztásától sem riadtak vissza.

A DSVSA szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy az ellenőrzések nyomán az afrikai sertéspestis gyanúja merült fel három magángazdaságban: Mezőpetriben, Szilágypérben, illetve Reszegén. Az elmúlt héten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei ugyanakkor Nagykárolyban és Apában is két-két magángazdaságban igazolták a sertéspestis-fertőzést, továbbá egy-egy tasnádi, börvelyi, piskolti és peleszarvadi gazdaságban is azonosítottak sertéspestissel fertőzött egyedet. A DSVSA szakemberei minden óvintézkedést megtettek annak érdekében, hogy megelőzzék a sertéspestisgócpontok kialakulását.

Ugyanebben az időszakban egy peleszarvadi állattenyésztő 3600 lej pénzbírságban részesült az állategészségügyi, illetve az élelmiszerek tárolására vonatkozó előírások megszegése miatt. Egy nagyhegyi állattenyésztő figyelmeztetést kapott, mert nem tartotta be az állatok hét napon belüli nyilvántartásba vételére vonatkozó előírást.

Az említett időszakban 25 vadászterületen 257 elhullott vaddisznóra találtak, s az elvégzett vizsgálatok 201 egyednél mutatták ki a sertéspestis-fertőzést. A megye 49 vadászterületén elejtett 2804 vaddisznó közül 155 laboratóriumi tesztje volt pozitív.

Borsos bírság

A DSVSA szakemberei 10 000 lejre bírságoltak egy halmi élelmiszerüzletet, mert az értékesítésre szánt termékek nem voltak az érvényben lévő előírások szerint felcímkézve. A DSVSA szakemberei lefoglalták a 11 kilogrammnyi, 253 lej értékű terméket, majd továbbküldték megsemmisítésre.

A DSVSA arra is emlékeztet, hogy Európa több országában továbbra is jelen van a H5N8 típusú madárinfluenza. Romániában Tulcea és Konstanca megyéből érkezett jelentés madárinfluenza-fertőzésről, amelyet eddig csupán a vadmadárállományban fedeztek fel. Éppen ezért a DSVSA arra kér minden szárnyast nevelő gazdát, illetve vállalkozást, hogy szigorítsák gazdaságaik biztonsági intézkedéseit — áll a közleményben.

Fotó: Kallós András

A megye újabb pontjain ütötte fel a fejét a sertéspestis
A DSVSA szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy az ellenőrzések nyomán ismét felmerült az afrikai sertéspestis gyanúja két településen: Szilágypérben, illetve Kálmándon; a begyűjtött mintákat egy akkreditált laboratóriumba küldték kivizsgálásra.
DSVSA: ismét felütötte a fejét a sertéspestis
A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei február 5–11. között 94 esetben végeztek ellenőrzéseket a járványügyi szabályok betartásával.
Jelentős pénzbüntetéseket rótt ki a DSVSA
A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei összesen 13 800 lej értékű bírságot róttak ki.
Cookie