×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Drónos oktatás a fenntartható fejlődésért

2021.05.04 - 07:00
Megosztás:
Drónos oktatás a fenntartható fejlődésért
Fotó: facebook.com/borbely.laszlo1954
Útjára indult az az országos projekt, melynek részeként 8 különleges tanórán vehetnek részt a diákok. Az előadások során a tanulók online, drónok által közvetített élő képeket nézhetnek az ország különböző részein található rendkívüli helyszínekről.

A Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály partnereivel, az Aspire Teachers és a Carolina Kreatív Negyed Egyesülettel közösen indították el múlt héten az Oktatás a fenntartható fejlődésért a magasból elnevezésű projektet. Az Oktatás a magasból kreatív megoldás, amelyet korábban egy kísérleti projekt során teszteltek. Az „előadások” során egy helyi tanár közreműködésével a diákok online, drónok által közvetített élő képeket láthatnak az ország különböző részein található rendkívüli helyekről. A projekt célja, hogy minden diák hozzáférhessen érdekes információkhoz a 17 fenntartható fejlődési célról.

„Valahányszor a 17 fenntartható fejlődési célról beszélek, fontosnak tartom hangsúlyozni az oktatás és az egészség szerepét. Az elmúlt évben még hangsúlyosabbá vált az igény, hogy jobban odafigyeljünk ezekre a területekre. A rendszeres és az online tanfolyamok is érdekesebbekké válhatnak innovatív oktatási módszerek alkalmazásával. Ezeknek az interaktív óráknak a segítségével azt szeretnénk elérni, hogy a diákok és a tanárok az egész országból, gyakorlati példák által tanuljanak többet a körülöttük lévő világról és a fenntartható fejlődésről. Ezért kapcsolódott be a Fenntartható Fejlődés Főosztály a projekt országos kiterjesztésébe. A következő generációk oktatásának fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket továbbra is támogatni fogjuk” — mondta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora a programot bemutató online sajtótájékoztató keretében. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy valós párbeszéd alakuljon ki a társadalom és a fenntartható fejlődésért dolgozó osztály között, ez a projekt pedig ilyen. Borbély ugyanakkor azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a

az órák követésébe bármelyik romániai iskola bekapcsolódhat, ugyanakkor a helyszíni közvetítés helyi tanárok közreműködésével történik. Eddig mintegy 300 iskola jelezte, hogy csatlakozna. A videók utólag felkerülnek az internetre is, és bármikor visszanézhetők lesznek.

A projektindító sajtótájékoztatón részt vett Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára, a projekt kezdeményezői, valamint néhányan a kísérleti órákat vezető tanárok közül. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2020. március 11-én online térbe költözött az oktatás, ami így sajnos korántsem olyan hatékony, mint szeretnénk. A fizikai oktatás a hatékonyabb, amikor a gyerekeink körében vagyunk, szemkontaktust létesítünk, és ott lehet az érzéséket is észlelni. „Mindnyájan azt szeretnénk, ha visszatérhetnénk a 2020. március 11. előtti életünkhöz, a jelenléti oktatásba. Mindezek ellenére azonban el kell ismernünk, hogy az online oktatás új horizontokat nyitott meg. Amikor visszatérünk a normalitáshoz, hogy így fogalmazzak, meg kell őriznünk a jó dolgokat ebből az időszakból. Beruházások zajlottak az oktatásba, a tanintézményeket felszerelték olyan eszközökkel, melyek révén csatlakozhatnak az internethez, korszerű berendezéseket vásároltak. A jövőben is folytatni kell a beruházást az oktatási infrastruktúrába. Emellett a pedagógus kollégáim képzéseken vettek részt, hiszen be kell valljuk, az online oktatás felkészületlenül ért mindenkit. Mindenki össze volt zavarodva, tanárok, gyerekek, szülők. A szülők is egy eddig nem tapasztalt helyzetben találták magukat, sokszor gyerekeik mellett kellett legyenek, hogy azok részt vehessenek az oktatásban. Ismétlem: nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek. Szükségünk van olyan emberekre, akik szívet-lelket visznek az oktatásba” — fogalmazott Kallós Zoltán, aki azt is kihangsúlyozta, hogy „a tanügyminisztérium támogatja ezt a kezdeményezést, és minden bizonnyal tanár kollégáim örülni fognak, hogy ilyen lehetőséget használhatnak a diákok oktatásában. Nem az alapképzés, hanem sokkal inkább a szenvedély számít. Amikor én gimnáziumi tanuló voltam, őszintén egy szakképzetlen földrajztanárom volt, de ő szerettette meg velem olyan szinten a természetet, hogy földrajztanár lettem. A gyerekeinknek szárnyakat kell adnunk, úgy kell tanítanunk őket, hogy túlszárnyaljanak bennünket, ez kell minden pedagógus célja legyen. Gyerekként álmodni sem mertem arról, hogy egy hasonló órán részt vegyek, és eljutok a Duna-delta fölé. Úgy tűnik, ez a lehetőség mostantól adott. Lehet, hogy ezen filmek megtekintése arra készteti majd a gyerekeket, hogy egyszer eljussanak azokra a helyekre, amiket virtuálisan meglátogatnak.”

A beszélgetés során kiderült, hogy az órák nem formális tevékenységeket is tartalmaznak, például kísérleteket, játékokat és érdekes feladatokat. A projekt célja a fenntartható fejlődési célok megismertetése a diákokkal, kiemelve az együttműködés és a kritikus gondolkodás fontosságát, a diákközpontú és legújabb technológiákat alkalmazó interaktív oktatás támogatása, az ország összes tanára számára elérhető mintaórák létrehozása.

Az órákat lelkes tanárok tartják Románia nyolc gazdasági fejlesztési régiójából, mindegyikük saját szakterületén. A tanárokat elsősorban az Aspire Teachers hálózatból választják ki, egy kiváló tanári közösség, amely elkötelezett és az új generációkhoz és technikai újdonságokhoz alkalmazkodó, de más, a projekt iránt érdeklődő oktatói közösségekből is.

Bármely romániai iskola III–IV. vagy V–VII. osztályai bekapcsolódhatnak az élő órák követésébe. A nyolc órát júniusig megtartják, egy előre pontosan meghatározott órarend szerint. A befogadó osztálynak csak egy videoprojektorra, az internethez csatlakoztatott laptopra és sok kíváncsiságra van szüksége.

Az első órát május 6-án közvetítik. Az első óra a Duna-deltáról szól, mely minden bizonnyal mindenki számára érdekes információkkal szolgál majd. Ahhoz, hogy megkapják a bejelentkezési információkat, és követhessék a projekttel kapcsolatos eseményeket, az érdekelt osztály/iskola egy tanárának vagy az iskola igazgatójának ki kell töltenie egy rövid űrlapot a http://bit.ly/3lf3aPN honlapon. Az első órából a https://cutt.ly/0bxJMJH oldalon szolgálnak egy kis ízelítővel.

Sógor Beáta

 

 

 

 

 

 

 

Több ezer táblagépet, laptopot osztottak ki
Szatmár megyébe az online oktatás időszakában több ezer táblagép és laptop érkezett több mint egymillió euró összértékben, számolt be Anişoara Boitor főtanfelügyelő. A technikai eszközökkel segítették elő, hogy a diákok bekapcsolódhassanak az online oktatásba.
Tanulmány: az online oktatás ellenére a gyerekek keveset vagy semmit nem tanultak az iskolák bezárása idején
Súlyos tanulási hiányosságokhoz vezettek tavaly a koronavírus-járvány miatti iskolabezárások, az alsó tagozatos diákok jóformán semmilyen haladást nem értek el az az otthoni tanulással, az alacsony műveltségű családokban különösen markáns a tanulási veszteség - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.
Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség: Április 12-e és 29-e között át lehet térni online oktatásra
Szükségtelen a tanév struktúrájának módosítása a tavaszi szünet meghosszabbítása miatt, vakáció helyett április 12-e és 29-e között át lehet térni az online oktatásra - véli a tanügyi alkalmazottak egy részét tömörítő Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.
Cookie