×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Drasztikusan csökkent az esküvők száma

2021.02.15 - 17:27
Megosztás:
Drasztikusan csökkent az esküvők száma
Egyre csak apadnak a nagykárolyi reformátusok, derül ki az egyházközségek számadataiból / Fotó: SZFÚ archív
Az előző évekhez képest tavaly kevesebb keresztelő, kevesebb temetés és jóval kevesebb házasságkötés volt a nagykárolyi reformátusok körében. Mindezek ellenére gyülekezeti programok és fejlesztések az elmúlt évben is voltak Nagykárolyban.

2020 legnagyobb kihívását az online istentiszteletekre való átállás jelentette, olvasható abban a beszámolóban, amit a Nagykárolyi Református Egyházmegye illetékesei tettek közzé. A lelkészek a tavaszi templombezárások után azonnal hozzáfogtak a legnagyobb közösségi oldalon megosztani igehirdetéseiket. Az élő közvetítéseket ma is nyomon követhetik mindazok, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni templomba.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott körülmények között is munkálkodtak a két nagykárolyi egyházközségben. Nagykároly-Belvárosban március 15-én kopjafát avattak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei emlékére, ugyanakkor újrafestették a templom- és toronytetőt. Az idei terveik között szerepel az orgona felújítása és a mezőpetri leányegyház templomának renoválása is. Nagykároly-Kertvárosban az elmúlt évben bemutatták Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik című könyvét, közös gyülekezeti találkozót szerveztek a mátészalkaiakkal, kibúcsúzott a gyülekezetből Bencze-Kádár Orsolya lelkésznő és beköszönt Nagy Csongor segédlelkész, egyházmegyei ifjúsági napot szerveztek, a jövőben pedig szeretnék az adományba kapott orgonát beépíteni és a templom hangosítástechnikáját kibővíteni.

Bár nem túl nagy mértékben, de mégis csökkent a nagykárolyi reformátusok száma tavaly. A számadatok szerint 2019-ben még 3365 reformátust tartottak nyilván, 2020-ban pedig már csak 3345-öt. Nagykároly-Belvárosban 1521 személy szerepel a nyilvántartásokban a mezőpetri leányegyház 26, a csanálosi szórvány 5 és a mezőfényi szórvány 6 hívével együtt. Keresztelésre 10 esetben került sor: 4 fiút és 6 lányt tartottak keresztvíz alá. Konfirmációi bizonyságtételt 12 ifjú tett: 8 fiú és 4 lány. Temetésre 28 esetben került sor: 13 férfi és 15 nő hunyt el. Az egyházközség területére beköltözött 2 férfi és 5 nő, kiköltözött 4 férfi és 5 nő.

Nagykároly-Kertvárosban 1824 személy szerepel a nyilvántartásokban. Keresztelésre 8 esetben került sor: 3 fiút és 5 lányt tartottak keresztvíz alá. Konfirmációi bizonyságtételt 18-an tettek: 7 fiú, 10 lány és 1 felnőtt. Temetésre 35 esetben került sor: 23 férfi és 12 nő hunyt el. Az egyházközség területére beköltözött 9 férfi és 17 nő, kiköltözött 1 férfi és 10 nő. Vasárnapi istentiszteleteken a belvárosi hívek 8,5 százaléka, a kertvárosiak 13,3 százaléka vett részt. Az előző évben Belvárosban 12,1 százalék, míg Kertvárosban 10,1 százalék volt ez az adat. Az egyházfenntartást vállalók száma jóval elmarad a vidéki gyülekezetekétől, Belvárosban 84 család, Kertvárosban pedig 180 család nem fizette ki az egyházfenntartói járulékot.

SZFÚ

Március végére készül el Nagykároly költségvetése
A tavalyi évet minden nehézség ellenére jól zárta Nagykároly, hangzott el a pénteken délben lezajlott nagykárolyi tanácsülésen.
Sokallják a tervezett parkolási díjszabást
A nagykárolyi döntéshozóknak a fizetéses parkolási stratégia keretében tervezett díjszabásokról is voksolniuk kellett a tegnapi ülésen, és végül elutasították a határozattervezetet. A Nemzeti Liberális Párt tanácsosai a tarifák csökkentését javasolták.
Doremi Fúvóiskola
Zenei képzések indulnak márciustól Nagykárolyban a Doremi Fúvóiskola szervezésében, amelyeknek a Nagykárolyi Művelődési Központ ad otthont.
Cookie