×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Drága parkolás a poliklinikánál

2022.06.22 - 12:00
Megosztás:
Drága parkolás a poliklinikánál
Fotó: A szerző felvétele
Ellentmondásos a parkolási helyzet a szatmárnémeti városközpontban: ha találni helyet, akkor az drága. A poliklinika előtti utcában most A övezet van, amelynek tarifáit sokallják a betegek.

Olvasónk nehezményezte, hogy miért épp a legdrágább parkolási övezet lett kijelölve a szatmárnémeti Gheorghe Lazăr utcai járóbeteg-ellátó előtt — továbbítottuk kérdését a városvezetés felé. Olvasónk még azt is hozzátette, hogy beteg emberekről van szó, akik nem szórakozásból mennek oda, és nem luxuskörülmények között élnek, legtöbbjüknek megtizedelik a fizetésüket, nyugdíjukat betegségük kezelésének költségei. Az is gondot jelent, hogy ha nem fejeződik be időben a vizsgálat, mindig le kell szaladnia a sofőrnek meghosszabbítani a parkolási idejét, új jegyet váltva, mert nem mindenki boldogul az SMS-ben történő fizetéssel vagy a TPark mobilalkalmazás használatával. Olvasónknak nincs javaslata arra, hogyan lehetne megoldani a drága parkolás problémáját a poliklinika előtti utcában, az szerinte a szakemberek, a városvezetés dolga lenne.

Ha olcsó lenne, nem lenne

A városházáról erre az olvasói panaszra kapott válasz szerint amikor annak idején A és B, drágább és olcsóbb övezetekre lett felosztva a város, egy rendőrökből, közlekedési mérnökökből és egyéb szakemberekből álló bizottság döntötte el, hol legyen A övezet és hol legyen B övezet a városközponti fizetős parkolási zónában. A poliklinika előtti A övezet létjogosultságára is van magyarázat: minél olcsóbb lenne ott a parkolás, annál többen keresnék a lehetőséget ott parkolni olyanok is, akiknek nem a poliklinikán van dolguk. Ha tehát ilyen irányba változtatnák meg a dolgot, a betegek még annyi parkolót se találnának maguknak, amennyit most találnak. Olcsóbb lenne ugyan, de nem lenne.

Marad az A

Továbbá ha nem A, hanem B övezet lenne az utcában, parkolóbérlettel rendelkezők is parkolhatnának ott, miközben az A övezetben a bérletes parkolás nem lehetséges, mivel erre a drágább övezetre érvényes bérlet nem váltható ki, csak az kap huzamosabb ideig tartó parkolásra jogot, aki a közelben lakik. Az A övezet esetében napijegy sincs, a késés, elhúzódás miatti újabb és újabb parkolójegy-érvényesítés ezzel sem váltható ki, de a napijegy hiánya szintén azt a célt szolgálja, hogy tényleg csak a legszükségesebb időre parkolják le a sofőrök az autóikat az A övezetekben, amelyek tényleg a legzsúfoltabb részein lettek kialakítva a városnak. Száz szónak is egy a vége: nem lesz változtatás, marad az A övezet a régi poliklinika előtt.

Princz Csaba

Cookie