×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Dolgozz legálisan! Ismerd meg a jogaidat!

2021.07.26 - 18:00
Megosztás:
Dolgozz legálisan! Ismerd meg a jogaidat!
Súlyos következményekkel járhat a be nem jelentett munkaviszony külföldön / Fotó: pexels.com
Az Európai Unió munkaerőpiacán nem egy romániai sajátosság a munkavállalók be nem jelentése, feketén foglalkoztatása, hanem más országokban is élnek ezzel.

Az Európai Bizottság és az Európai Munkaügyi Hatóság közös kampánya rávilágít arra, hogy a bejelentett foglalkoztatás sokkal előnyösebb mind a dolgozók, mind a cégek számára. Ennek érdekében az Európai Bizottság és az Európai Munkaügyi Hatóság tavaly elindította az EU4FairWork: Bizottsági kampány a feketefoglalkoztatás felszámolásáért, mely akciót az idei évben is folytatják, derül ki a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM SM) szerkesztőségünknek elküldött közleményéből.

Ebből kiderül, hogy a munkaügyi minisztérium is számos tájékoztató kampányt indított a külföldön állandó vagy ideiglenes jelleggel munkát vállaló román állampolgárok tájékoztatása érdekében, ami a biztonságos, legális munkavállalást illeti. Az EU4FairWork kezdeményezés arra hivatott felhívni a munkavállalók, a vállalkozások és a döntéshozók figyelmét, hogy a be nem jelentett foglalkoztatás nem fizetődik ki: megfosztja a munkavállalókat attól, hogy szociális védelemben részesüljenek, torzítja a cégek közötti versenyt, és óriási veszteséget okoz az államháztartásoknak. Romániában a tájékoztatási kampányba bekapcsolódtak a megyei ITM-k is tájékoztató anyagok (szórólapok, plakátok, brossúrák) közlésével, megosztásával. Európai viszonylatban kb. 17 millió uniós állampolgár — kétszer annyi, mint egy évtizeddel ezelőtt — él és dolgozik más európai országban, mint amelyikben lakik, emiatt is vezetett be több intézkedést az EU, hogy védje és tájékoztassa a külföldön dolgozók érdekeit. Ahogy növekszik a munkavállalók ismerete jogaikat illetően, úgy fehéredik ki a fekete- vagy szürkemunka Európa-szerte. Az ITM a tájékoztató kampány mellett ellenőrzési akciókat is szervezett a feketemunka feltérképezésére az EU-s munkaközvetítők, munkaadók között. Az idei év első felében az ITM munkatársai 570 ezer lej értékben róttak ki bírságot, és 33 munkaadót bírságoltak meg, akik 45 munkavállalót dolgoztattak feketén (34-et munkaszerződés nélkül, 9 esetben pedig nem továbbították időben a szükséges adatokat a REGES-adatbázisba, míg 2 esetben a szerződésben szereplő munkaidőt nem tartották be).

Hátrányosan érintheti

A szabályok betartása és a munkavállalók foglalkoztatásának bejelentése nem csak a szankciók elkerülését jelenti a cégek számára. A tisztességes munka, a tisztességes játék kultúrájának megteremtése megbízható munkáltatóvá teszi a céget, pozitív hatással van arra, hogyan érzékelik, milyennek látják a vállalatot az alkalmazottak és a közösség. A munkavállalók szempontjából sem mindegy, hogy az őket alkalmazó cégek inkább elhallgatják-e a foglalkoztatás tényét a nemzeti hatóságok elől. Ilyen esetekben nagyon könnyen kerülhet a dolgozó kritikusan kiszolgáltatott helyzetbe, hisz elég egy súlyosabb egészségügyi krízis (mondjuk egy többhetes kórházi kezelést vagy akár rehabilitációt igénylő megbetegedés), egy munkahelyi baleset vagy éppen alkudozás a (beteg)szabadságokról, elmaradt, ki nem fizetett járulékok miatti meglepődés az orvosnál, majd aggódás, hogy bizony sem társadalombiztosítás, sem nyugdíj nincs, és nem is lesz, mert be sem volt jelentve az illető.

Sógor Beáta

Miben mérik a polgármesterek munkáját?
Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős egykori ügyvezető alelnöke az önkormányzati vezetők és közalkalmazottak felkészülésének fontosságáról beszélt.
Tematikus munkaügyi ellenőrzések
Augusztusban 125 ellenőrzést végeztek a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM SM) munkatársai a munkaviszonyra és a munkahelyi biztonsági előírások betartására vonatkozóan, s vizsgálódásaik nyomán 154 szabálysértést állapítottak meg, derül ki az ITM SM szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.
Turcan: A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt
A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani - mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
Cookie