×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Vidék

Dolgoznak a tövisháti „autópályán”

2020.05.21 - 07:51
Megosztás:
Dolgoznak a tövisháti „autópályán”
Végre elkezdődhetett a gyakorlati munka a nem csak tájegységileg hepehupás, 38 kilométernyi tövisháti „autópályán”, amely alapjaitól fog megújulni, közel 18 000 lakos életminőségén javítva. A rengeteg földmozgás és -csuszamlás miatt komoly kihívás volt a tervezés.

A több mint egy évig tartó tervezési időszak után végre elkezdődött a gyakorlati munka a Tövishát főútjaként emlegetett, Krasznabéltek–bélteki fürdő–Dobra–Nántű– Szilágykorond–Bogdánd–Hadad és Szilágy megye határa közötti, 38,14 km hosszú útszakaszon, amely 25 millió euróból újul meg a Regionális Operatív Program (POR) keretében, és két nemzetközi utat is összeköt majd, hiszen a Szatmárnémeti–Zilah–Kolozsvár és a Nagybánya–Szatmárnémeti útvonalat is könnyebb lesz megközelíteni.

Mint a munkálatok kezdeti fázisánál terepszemlét tartó Pataki Csaba megyei tanácselnök fogalmazott, ez az útfelújítás sokkal több embert érint, mint az a közel 18 000, akik a térségben laknak, és egyenes lépésként vezet a környék, Tövishát elszigeteltségének a megtöréséhez, gazdasági és turisztikai fellendüléséhez, hiszen a megye ezen szeglete igencsak nagy turisztikai potenciállal bír — elég csak a krasznabélteki és dobrai pincesorokat vagy az épített örökségünk olyan gyöngyszemeit említeni, mint a hadadi Dégenfeld- és Wesselényi-kastély.

Hogy az útszakasz már hosszú évek óta megérett a felújításra, azt tudja az is, aki csak egyszer is végigdöcögött a vén Szilágy hepehupáinál is hepehupásabb útvonalon, de még inkább azok, akik mindennapi ingázásra kényszerülnek Bogdándról, Hadadról, Lelléből — de tudta ezt a megyei tanács is, amely 2016 októberében döntött arról, hogy a POR keretében megpályázza az útfelújítás finanszírozását, amelyet végül 2017. júniusban hagytak jóvá, s Pataki Csaba tanácselnök és az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséget vezető Marcel Ioan Boloş aláírta a 25 millió eurós finanszírozási szerződést; majd elindították a közbeszerzési eljárást, amelynek nyertese egy hét cégből álló „társulás” lett. Ennek képviselőivel 2018 novemberében köttetett meg a tervezési és kivitelezési szerződés, illetve átadásra került a munkatelep — s bár a tervek kidolgozására eredetileg négy hónapjuk volt a kivitelezőknek, a folyamatosan változó szabályok és törvénykezések, no meg a földmozgások miatt a négy hónapból több mint egy év lett.

„Amennyire rendkívül fontos útszakasz ez Szatmár megye számára, legalább annyira nehéz és komoly kihívás elé állította a mérnököket, hiszen errefelé köztudottan gyakran moccan meg a föld, csúszik meg a domboldal, a dűlő — rengeteg a földmozgás, és ennek okán lett hosszabb a tervezési időszak, ugyanis a mérnökök igyekeztek a legjobb és legbiztonságosabb megoldásokat találni, s épp a terület instabilitása miatt volt ilyen nehéz a tervek jóváhagyása is.

Szerencsére most már mindezeken túl vagyunk, s elindult a kivitelezés — közben pedig folynak a tervezések a Farkasletérő néven ismert, Szopor környéki, két kilométeres szakaszra — a bélteki fürdőtől Dobráig tartó szakasz már le van gyalulva, ki van szélesítve, azaz alapozásra elő van készítve.

A teljes útfelújítást 18 hónap alatt kell hogy elvégezze a kivitelező — mi pedig legalább kéthetente terepszemlét tartunk, ellenőrizve a munkálatok haladását és minőségét is. Sokat vártak az emberek erre az új útra, sokba is kerül, minőségi munkának kell lennie” — nyomatékosította megkeresésünkre Pataki Csaba tanácselnök, emlékeztetve a három évvel korábban, a szerződés aláírásakor a polgármesterek által javasolt és bortermelő vidékeken alkalmazott, majdani útminőségi vizsgálatra is: egy hordó bort kell elgurítani az úthon, s ha annak közepén, egyenletesen gurul, akkor nincs gond a munkálattal.

Szabó Kinga Mária

Zűrzavar a tej-kifli uzsonna körül
Nem maradnak tízórai nélkül a Szatmár megyei tanulók, bő egy hónap múlva kapják majd a tej-kifli uzsonnát — bár az igazi megoldás a meleg ebéd vagy a csak élelmiszerre költhető ebédjegy lenne.
Tisztességes a jó keresztény politikus
Máriapócson találkozott csütörtökön Pataki Csaba, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje és Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese.
Pénzt kapott a megyei tanács
Mindössze 2 millió lejt kapott a megyei tanács — az összeg jelentős részét a szociális hálózatban tevékenykedő azon dolgozók kapták bérpótlékként, akik ellátottjaikkal együtt voltak karanténban.
Cookie