×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Dohányzásmentes Világnap

2013.05.31 - 08:58
Megosztás:
Dohányzásmentes Világnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben nyilvánította Dohányzásmentes Világnappá május 31-ét annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatására.

A dohányfüst nemcsak a dohányosokra van káros hatással, hanem a passzív dohányosokra is. 2013-ban a Dohányzásmentes Világnap témája a dohánytermékekkel kapcsolatos reklámozás, promóció és szponzorálás tiltása. A dohányzás a megelőzhető halálokok közül világszerte az első helyet foglalja el. A WHO szerint, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor 2030-ban már évente mintegy 8 millió halálesetet lehet a dohányzás számlájára írni. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a cigarettagyártóknak érdeke termékeik reklámozása, melynek hatására egyre többen szoknak rá a dohányzásra, mivel azt „trendi” dolognak tartják. A cigaretta kipróbálása azonban nagyon veszélyes, mivel nagyon hamar függőséghez vezet.

A DSP arra kéri a lakosságot, ne hagyják magukat becsapni, hiszen a dohányzás jelentősen károsítja az egészséget, ugyanakkor nagyon sok pénzbe is kerül.