×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
15 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Diszkriminatív a szupermarketek pénztárainak teljes automatizálása

2023.03.14 - 12:52
Megosztás:
Diszkriminatív a szupermarketek pénztárainak teljes automatizálása
A fogyasztóvédelem elnöke szerint a hagyományos pénztárakat is meg kellene tartani (Fotó: shutterstock)
Diszkriminatívnak tartja Horia Constantinescu azt a lépést, amely szerint a hagyományos pénztárakat önfizetős kasszák váltják fel – szerinte a döntéshozók nem veszik figyelembe az idősebb fogyasztókat és képességeiket.

A szupermarketek pénztárainak automatizálása diszkriminatív megközelítés, ugyanis figyelembe kellett volna venni az idősebb fogyasztók jelenlétét, akik nem biztos, hogy egyedül is be tudják szkennelni vásárlásaikat – hangsúlyozta az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Horia Constantinescu egy szakmai vitán.
„Szerintem a döntés nem feltétlenül a termékek önálló szkenneléséről szól. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ennek az automatizálásnak figyelembe kellett volna vennie az idősebb fogyasztók jelenlétét, akik nem ismerik a vásárlásaik szkennelésével és megjelölésével járó minden gondosságot. Jelenleg úgy vélem, hogy ez egy diszkriminatív megközelítés ebből a szempontból, de a rendszert bevezető gazdasági szereplők néhány képviselőjével folytatott megbeszélésekből úgy tudom - és ezt ellenőrizni is fogjuk -, hogy ezek a kasszák a gazdasági szereplő által alkalmazott személyzet segítségét is élvezik. Úgy gondolom, hogy feltétlenül meg kell tartani a pénztárgépes (hagyományos) pénztárakat, pontosan azért, hogy a fogyasztók kérdéseire válaszolni tudjanak egy bizonyos mennyiséggel, minőséggel vagy bármilyen más információval kapcsolatban, amire a megvásárolt termékekkel kapcsolatban szükségük lehet” –  mondta Constantinescu.

Az elektronikus pénzről és az NFT-ről is szó esett

Arra a kérdésre, hogy fogyasztóvédelmi szempontból hogyan lehetne kezelni az elektronikus pénzt vagy az NFT-ket, az ANPC vezetője azzal érvelt, hogy ebben a szakaszban „kilátásban van egy olyan jogszabály, amely az egész helyzetet szabályozza”.
„Ez egy új helyzet az iparág számára és a szabályozás értelmében a kereskedelem számára is, mivel amikor ezeket a virtuális valutaváltozatokat elindították, nem feltétlenül tervezték, hogy beilleszkednek egy hivatalos rendszerbe. Ha emlékeznek, nagyon sokáig, beleértve a bitcoin vagy más hasonló valuták zsonglőrködött egy szürke zónában. Ezen a ponton van kilátás arra, hogy a jogszabályok az egész helyzetet egyértelműen szabályozzák. Ugyanakkor nem hiszem, hogy beszélhetünk NFT-ről, vagy arról, amit tudomásom szerint az NFT jelentene, azaz a virtuális térben kifejlesztett és elérhetővé tett termékek megvásárlását, amennyiben azt kizárólag úgy kezelik, mint a Mátrixban” - magyarázta Horia Constantinescu.

Szabó Beatrix

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!