×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
23 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Vidék

Dinamikusabb fejlődésre van szükség Túrterebesen

2024.06.06 - 17:10
Megosztás:
Dinamikusabb fejlődésre van szükség Túrterebesen
Nagyobb sebességbe kapcsolná a fejlesztéseket Túrterebes községben Máier Nándor polgármesterjelölt , ugyanakkor azt is szeretné, hogy a helyi gazdák termékei és a kiváló minőségű túrterebesi borok a mostaninál sokkal szélesebb körben legyenek ismertek.

Máier Nándor, az RMDSZ túrterebesi polgármesterjelöltje szerint a helyiek dinamikusabb fejlesztést, nagyobb odafigyelést és színvonalasabb rendezvényeket érdemelnek. De ki is az RMDSZ jelöltje? 

hirek/2024/06-junius/tterebes/whatsapp-image-2024-06-06-at-131112.jpeg

- Mi az, amit fontosnak tart elmondani magáról? 
- Nős vagyok, két gyermek büszke édesapja. Pedagógusnak tanultam, tíz éve vagyok tanító, ismereteimet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen sajátítottam el. A munka mellett mindig igyekeztem kivenni a részem a közösségi életből, érdekel a közélet és a közügyek. 2016 óta vagyok helyi tanácsos Túrterebesen, és a helyi RMDSZ alelnöki pozícióját is én töltöm be. Többek között ez motivált abban, hogy beiratkozzam az Erdélyi Politikai Iskola 7. évfolyamára.

- Amit közben el is végzett, sőt 2020-ban is Ön volt a Túrterebesi RMDSZ polgármesterjelöltje. Miért érezte úgy, hogy újra indulni szeretne? 
- Ha mindent megtettél a sikerért és mégsem érted el, akkor még több munkával, kitartással és alázattal újra meg kell próbálni! Ezt szoktam mondani a gyerekeknek és most magamnak is.  A Túrterebesi RMDSZ négy évvel ezelőtt csak kevés szavazattal veszítette el a polgármesterválasztást. Büszke vagyok arra, hogy ez a veszteség nem törte meg a csapatot, sőt, az elmúlt években nagyon sokan csatlakoztak hozzánk. Ez idő alatt sokat tanultunk, tapasztaltunk és nem hagytuk magunkat megvásárolni. Megtiszteltetés és rendkívüli felelősség is számomra, hogy a Túrterebesi RMDSZ polgármesterjelöltje lehetek.  Úgy gondolom, az emberek azért tiszteltek meg szavazatukkal akkor, mert egy ütemesebben fejlődő, kreatívabb és barátságosabb vezetést szerettek volna a községben. A Túrterebesi RMDSZ ma is azt gondolja, hogy ez a község, ez a közösség dinamikusabb fejlesztést, nagyobb odafigyelést és színvonalasabb rendezvényeket érdemel. Mi nem hagyjuk cserben a közösségünket. Csapatommal együtt munkára vállalkozunk, mert azt gondoljuk, hogy lehet ezt jobban is csinálni.  

hirek/2024/06-junius/tterebes/5.jpg


- Hogyan látja a települése jelenlegi helyzetét?
- Ha valaki azt mondja, hogy Túrterebes nem fejlődött az elmúlt 12 évben, az nem ismeri a realitásokat. Az Apaserv megyei vízszolgáltató közel 30 millió lejből építette ki a szennyvízhálózatot és bővítette a szennyvíztisztító állomást Túrterebesen. Azt sem hallgathatjuk el, hogy több utcában korszerűsítették az úttestet és a járdákat. De úgy érezzük, sok még a tennivaló. Az nem lehet, hogy pályázati lehetőségek menjenek el a község mellett, az pedig még kevésbé, hogy a túrterebesiek továbbra is elhanyagoltan nézzék a Lajmi-gödröt, ahelyett, hogy ott a gyerekekkel sétálnának vagy játszanának. Ebben a közösségben jelentős gazdasági potenciál van! A helyi gazdák a kiváló minőségű gyümölcsökkel, zöldségekkel és borokkal helyi értéket teremtenek. Azt gondolom, hogy ezeket a helyi borversenyek mellett újszerű, vendégeket vonzó rendezvényeken is támogatnunk kellene.  Összességében azt látom, hogy ebben a községben nagyon sok a lehetőség, az önkormányzatban kiváló szakemberek dolgoznak,  fiatal és tapasztaltabb vállalkozók, gazdák, pedagógusok és a község minden lakosa egy dinamikusabban fejlődő, látogatók számára vonzó otthont szeretne.  
hirek/2024/06-junius/tterebes/3.jpg


- Hogyan látna neki a munkának, ha nyerne? 
- Hosszú és keserves vajúdás után végre ki kell építeni a község teljes területén az alapinfrastruktúrát! Nem lehet a községben olyan család, akinek nincs lehetősége tiszta vizet inni. A korszerű utak és járdák ma már Romániában sem számítanak luxusnak. A túrterebesiek megérdemlik, hogy aszfaltozott utakon és használható, járható járdákon közlekedjenek. Túrterebes-szőlőhegy egy kiváló, turisztikai potenciállal is rendelkező terület. Addig azonban, amíg még az áramszolgáltatás sem megoldott, az ott dolgozó gazdák telkei sokkal kevesebbet érnek, mint a halmi vagy avasújvárosi szőlősgazdák hasonló területei. Nem nézhetjük tovább, hogy a gazdák minden tőlük telhetőt megtesznek ugyan, mégis a környékbeli borospincékbe látogatnak a fizetőképes vendégek.  

- Többször is szót ejtett a rendezvényekről. Miért tulajdonít nekik ilyen komoly jelentőséget?
- Először is, színvonalas kultúrotthont minden közösség megérdemel, így a túrterebeshegyi és a túrterebestelepi is. Mi nem csak megígérni szeretnénk ezek felújítását, hanem valóban korszerű, a mai igényeknek megfelelő tereket fogunk kialakítani a romos kultúrotthonokból. Ha ez megvan, színvonalas, a helyiek és az ide látogatók számára szórakoztató rendezvényekre van szükség. Az a jó rendezvény, amely sok helyi hozzáadott értéket hordoz. A rendezvényeinken legyenek ott a kitűnő minőségű helyi borok, az eperből készült finomságaink, szolgáljuk fel a helyi ételeket, népszerűsítsük értékeinket. És mindezek mellett a rendezvények színvonalával vonzunk vendégeket a községbe! Végül, de nem utolsósorban említést kell tenni a helyi gazdákról, akik értéket teremtenek. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy segítsünk a helyi termelőknek szélesebb körben, nagyobb piacokon népszerűsíteni termékeiket.  Ehhez kérjük a helyiek bizalmát.
hirek/2024/06-junius/tterebes/4.jpg

- Korábban komoly gondok voltak a közbiztonsággal. Ezen a téren mi a helyzet jelenleg?
- Túl sok jó hírrel nem tudok szolgálni, továbbra is fontos a közbiztonság fejlesztése is. Ebben a közösségben ma nagyon sokan nem érzik magukat, családjukat és javaikat biztonságban. Az RMDSZ kedvezményezésére egy vagyonőr céggel kötött korábban szerződést az önkormányzat, de további lépésekre van szükség ezen a téren. Ez egy érzékeny és nehéz kérdés, így a megoldás is csak olyan lehet, ami a község minden lakosának szavatolja biztonságát.   

- Ha röviden össze kellene foglalnia vasárnapi választások tétjét, az hogyan hangzana?
- Vasárnap Túrterebesen arról döntünk, hogy véget vethessünk végre a politikai pártok a rendszerváltás óta tartó civakodásának! A községben magyarok, svábok, románok és romák élnek – tegyük ezt meg végre békességben! Arról is döntünk, hogy egy olyan csapat kerüljön a község élére, amely átgondolt, strukturált stratégiát követve folytatja Túrterebes, Terebes-szőlőhegy és Túrterebestelep fejlesztését! Végül pedig arról döntünk, hogy szeretnénk-e létrehozni egy olyan közösséget, amelyben odafigyelünk egymásra, amelyben jól érezzük magunkat! És persze arról is döntünk, hogy Szatmár megyében, Erdélyben, Bukarestben és Brüsszelben bele tudunk e szólni a dolgok alakulásába, vagy pedig hagyjuk, más határozzon sorsunkról, gyerekeink jövőjéről.  

Tóth Zsolt