×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Nagykároly

Határtalanul: Díjátadó gálán jutalmazták az Blisseva pálinkaverseny legjobbjait

2024.04.21 - 19:30
Megosztás:
Határtalanul: Díjátadó gálán jutalmazták az Blisseva pálinkaverseny legjobbjait
(Fotók: Czinzel László)
Több mint 700 pálinkát zsűriztek — a különböző szőlő alapú pálinkáktól a mandarinon, banánon, ananászon át egészen a sárgarépáig igazán színes volt a választék — 143 bizonyult aranyéremre méltónak, de a legjobb magánfőzött pálinka és a legjobb kereskedelmi pálinkafőzde is átvehette díját a Károlyi-kastélyban.

Február végén több mint 700 pálinkamintát zsűriztek Székelyhídon, április 20-án pedig Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban díjazták a verseny legjobbjait. A Partiumi Falugazdász Hálózat és az Érmeléki Pálinka Kultúra Egyesület rendezvényén mások mellett a legjobb magánfőzött pálinkát és a legjobb kereskedelmi pálinkafőzdét is díjazták.

hirek/2024/aprilis/blisseva/18.jpg

A gálán, a Károlyi-kastély lovagtermében Kovács Jenő polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, a pálinkafőzőket, aki szerint igazi művészet a különböző gyümölcsökből ízletes párlatokat készíteni. 
Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora kijelentette: azzal, hogy egyre több rangos, magas színvonalú pálinkaversenyen kaphatnak visszajelzést párlataikról a gazdák, lehetőség adódik a fejlődésre! Mert a rossz minőségű külföldi alkoholok mellett a boltok polcain helyük van a helyi, jó minőségű pálinkáknak is. „A Blisseva Partium Spirit Award nemzetközi pálinkaversenyen a minták száma megduplázódott és ezek minősége is sokkal jobb volt, érezhető a fejlődés” – mondta. 
hirek/2024/aprilis/blisseva/8.JPG

Pataki Csaba megyei tanácselnök köszönetet mondott a falugazdászoknak, hogy aktívan részt vesznek a közösségi élet szervezésében, számos rendezvénnyel erősítik a közösséget, amilyen a búzaszentelés, vagy amilyen a megyei borverseny is. 
Mészáros Balázs, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködés főosztályvezetője köszönte meg a két szervezet vezetőinek a munkáját, Kovács Szabolcsnak és Nagy Botondnak, hogy bő fél éven belül két rangos pálinkaversenyt is szerveztek. Rámutatott arra is, hogy a most zajló gasztronómiai forradalomban nagy az igény a tiszta forrásból származó élelmiszerekre: lekvároktól kezdődően borokon, tejtermékeken át egészen a pálinkákig. 
hirek/2024/aprilis/blisseva/2.JPG

Kovács Szabolcs köszönetet mondott a partiumi falugazdászoknak a sok munkáért, amivel összegyűjtötték a pálinkamintákat, Nagy Botond pedig az eredményeket ismertette. 
Eredetileg 709 mintát neveztek a versenyre, ám Szegedről hat minta Románia helyett Ruandában kötött ki. A 703 zsűrizett mintából 53 volt hibás, 136 kisebb hibával rendelkezett. Viszont 176 lett bronzérmes, 195 ezüstérmes és 143-at talált a zsűri aranyéremre méltónak. 
Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő szerint az agrárium fejlesztésében fontos, hogy egyre nagyobb közösségek alakuljanak ki, a falugazdászok pedig négy megyét fognak össze. A Blisseva Partium Spirit Award páliunka és párlatverseny ötletét kilőtt nyílhoz hasonlította, és csak a szervezőkön múlik, meddig repül ez a nyílvessző. 
hirek/2024/aprilis/blisseva/4.JPG

A díjkiosztás meglehetősen hosszadalmas volt, számos díjazott tette ugyanis tiszteletét a gálán, nem csak Romániából, hanem a környező országokból is. Azt pedig igazán nehéz lenne felsorolni, hogy hányféle gyümölcsből készült pálinkát bírált a zsűri — annyit elmondható, hogy a különböző szőlő alapú pálinkáktól a mandarinon, banánon, ananászon át egészen a sárgarépáig igazán színes volt a választék.
hirek/2024/aprilis/blisseva/14.JPG

A számos érmes pálinka és kategóriagyőztesek sora után kihirdették A Verseny Legjobb Magánfőzött Pálinkáját, amely Krajnyák Zoltán szilvapálinkája lett, A Verseny Legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéjét, amely címnek a Palinca Jamy Kft. örülhetett, illetve A Verseny Legjobb Magánfőzője Madoniczki István lett. 

Szabó Kinga Mária

Határtalanul rovatunk a Culture Plus Egyesülettel partnerségben a Nemzeti Együttműködési Alap-NEA támogatásával valósult meg. 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2024/05-majus/nea-logo.png