×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Külföld

December első két hetében meglehet az engedély

2020.11.21 - 11:14
Megosztás:
December első két hetében meglehet az engedély
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech pénteken benyújtotta a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére – erősítette meg Washingtonban a két cég képviselője.

Az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, és az eredmények szerint a vakcina 95 százalékban hatékony a vírusfertőzés, illetve a vírus okozta Covid-19 megelőzésében. Az FDA engedélyezési eljárása jobb esetben hónapokig, de általában évekig szokott tartani. A koronavírus világjárványa miatt azonban a szakemberek arra számítanak, hogy az új vakcinára már december első két hetében meglesz az engedély.

Egy másik amerikai gyógyszergyártó, a Moderna szintén jelezte, hogy 95 százalékos hatékonyságú vakcinát fejlesztett ki, de még nem nyújtotta be az engedélykérelmet az FDA-hoz. Donald Trump amerikai elnök a napokban jelezte: kormányzata azzal számol, hogy decemberben mintegy 20 millió amerikait, majd januárban további 25-30 milliót olthatnak be a vakcinával. Ugyanakkor a Gallup közvéleménykutató intézet októberben készített felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka — éppen a gyorsaság miatt — nem bízik semmilyen vakcinában és nem kívánja beoltatni magát.

Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt többször is nehezményezte, hogy a Fehér Ház nem vonja be őt és munkatársait a járványellenes intézkedésekbe, s nem férhetnek hozzá a leendő vakcina elosztásával kapcsolatos tervekhez sem.

Pénteki sajtókonferenciáján Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője bemutatta a vakcina elosztására vonatkozó tervezet másolatát. „Ez nyilvánosan elérhető, ha a volt alelnök át akarná olvasni" — mondta McEnany.

Joe Biden azt szeretné, ha a kongresszus minél előbb, még az év vége előtt megszavazná a koronavírus-járvány miatt szükséges új gazdaságélénkítő tervet — jelentette ki Jen Psaki, Biden hatalomátadással megbízott munkacsoportjának tagja pénteken újságíróknak. „Nincs idő további halogatásra" — fogalmazott Jen Psaki.

MTI

8062 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 8062 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 35.467 tesztet végeztek el - közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
GCS: 7661 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 7661 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 32.120 tesztet végeztek el - közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
4916 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 4916 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 15.701 tesztet végeztek el - közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie