×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Csodatövisek a Vécsey-ház udvarán

2022.05.12 - 12:00
Megosztás:
Csodatövisek a Vécsey-ház udvarán
Megnyitotta kapuit, és négy napig látogatható a több mint 250 példánnyal büszkélkedő kaktusz- és pozsgáskiállítás Szatmárnémetiben, a szépművészeti múzeum (Vécsey-ház) udvarán.

Vasárnap délutánig lehet megcsodálni azokat a szúrós szépségeket, amelyeket a szatmárnémeti, nagybányai, oláhcsaholyi, gencsi, máramarosszigeti és temesvári gyűjtők hoztak el a szatmárnémeti Vécsey-ház udvarára, az Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület által szervezett, már hagyománnyá vált májusi kaktuszkiállításra.
Más évekhez hasonlóan a „tárlat” idén is szebbnél szebb példányokkal várja a növényszeretőket — a sok esetben virágba borult oszlopos, gömb és lapított gömb alakú, kúszó, valamint cserjekaktuszok színes palettája fürdőzik a májusi nap sugaraiban, arra várva, hogy minél többen megcsodálják sokféle és egyben egyedi szépségüket. A kaktuszok mellől természetesen a szintén nagy népszerűségnek örvendő pozsgás növények sem hiányoznak, amelyek idén külön „kitüntetésnek” örvendenek, mivel egy számukra felállított asztalon kápráztatják el az arra járókat. Az elnyúlt tavasz és a késői szabadba kerülés ellenére a növények hamar elkezdtek „magukhoz térni” és — főleg a kaktuszok esetében — pompázó virágaikat növeszteni. 
A szervezők örömére mind a 16 meghívott kiállító eljött a nem csak szakmai berkekben jól ismert rendezvényre, hogy az éveken át gondosan ápolt és termesztett gyűjteményét a szatmáriak is megtekinthessék.
A főszervező Tar Sándor elmondása szerint idén új gyűjtők is érkeztek, aminek a szervezők nagyon örvendenek, ám ugyanakkor az is büszkeség számukra, hogy az ország legidősebb gyűjteménye, a nagybányai Vida-gyűjtemény megmaradt csodái is ékesítik a különleges kiállítást.
Az egyedi példányok mellett a kedvező időjárásnak is köszönhető a nagy érdeklődés, az első napon ugyanis már kora délelőtt rengetegen ellátogattak, hogy közelről is szemügyre vegyék a tövises csodákat. A résztvevők között számos fiatal és középiskolás mutatott érdeklődést a gyönyörű növények iránt, sőt, sokan haza is vittek egy-egy szépséget az eladó példányok közül.
A kiállításon felállított standokon egyébként temérdek kaktusz és pozsgás növény közül válogathatnak az érdeklődők, amelyek megvásárlásakor rengeteg hasznos információt és útbaigazítást kapnak az évek óta növénytermesztéssel foglalkozó gyűjtőktől.
A belépőmentes kiállítás „fénypontja” szombaton lesz, amikor a szervezők különféle programokkal várják majd a múzeumba ellátogatókat: 13 órától a gyerekeknek tartanak kaktuszültetési kisokost (amellyel egyben a növények szeretetére és gondozására is nevelik őket), majd 19 órától egy előadásra is sor kerül, amelyen a növényszeretők a kaktuszok és pozsgások világába nyerhetnek betekintést. 
A szombati programok mellett a szervezők természetesen a kiállítás többi napján is szeretettel várnak minden érdeklődőt és növénybarátot 10–17 óra között, hogy megcsodálják a kiállított szépségeket, és esetleg saját gyűjteményüket is bővítsék a helyszínen megvásárolható példányok különleges darabjaival.

Szabó Beatrix

Cookie