×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Szatmárnémeti

Csodálatos kézműves foglalkozások lesznek borókáéknál

2022.11.24 - 08:11
Megosztás:
Csodálatos kézműves foglalkozások lesznek borókáéknál
Dolgozzunk együtt a fénnyel, a színekkel és batikoljunk, vagy gyúrjuk ki a heti stresszt a nemezcsizma készítése közben — izgalmas kézműves kalandozások várnak a Borókagyökér Egyesületnél ezen a hétvégén.

Legyen szó bármilyen kézműveskedésről, az mindenképp a lélek és az elme kikapcsolódása, hiszen ilyenkor félre tesszük a mindennapi teendőkkel, elrendezni valókkal kapcsolatos gondolatokat, és csak arra figyelünk, amit készítünk, a tanulandó lépésekre — és a végén sokszor önmagunk számára is hihetetlen, hogy azt a tárgyat valóban mi készítettük.
Ezen a morcos novemberi hétvégén választhatjuk a tévé előtti punnyadást vagy a szokásos mosógép-porszívó-tűzhely körüli körforgást, de sokkal jobban tesszük, ha kimegyünk a Szejke-tanyára, a Borókagyökér Egyesülethez, ahol két kétnapos, különleges foglalkozásra várnak.

Batikoljunk Makoldi Gizóval

Makoldi Gizó nem első alkalommal tart foglalkozást a Lépésházban és avat be a batikolás rejtelmeibe — most pénteken és szombaton a viaszos batikoláséba. Mint mondja, a viaszos-batik az egyik legszabadabb, legfestőibb textilfestési technika. Színárnyalatok finom átmenetével épp úgy festhetünk, mint ahogy a viaszvonalak rajzával körvonalazzuk a formákat. Kifedjük a világos részt és rétegenként haladunk a színek mélyítése felé.
„Ha batikolsz, együtt dolgozol a fénnyel, az elképzeléseiddel, a véletlenekkel. Egy batikkép minden fényben más! Mindezt textileken festjük meg. Megragadva az anyag lágyságát, mozgását, áttetszőségét. Tarts velünk.” – hangzik a hívás.

hirek/2022/november/batik-1b.jpg

A műhelymunkához előképzettség nem szükséges, a batikolást kipróbálóknak csak az érdeklődésüket, az alkotókedvüket és egy kényelmes ruhát (olyat, ami nem tragédia, ha festékes lesz) kell magukkal vinniük.
A közös munkához az anyagokat eszközöket és festékeket a szervezők biztosítják. 
(A viaszolt batikoknál a festék rögzítését, fixálást csak a képzés idején kívül tudja megoldani az oktató.)
A foglalkozás ellenértéke 150 lej, ami tartalmazza a képzést, egy ebédet és az alapanyagokat.

Nemezcsizma és -bakancs készítés Vetró Mihállyal

hirek/2022/november/batik-2.jpg

A nemezelés nagymestere, Vetró Mihály is szinte hazajár a Lépésházba, most  szombaton és vasárnap pedig a nemezcsizma, nemezbakancs, nemezcipő készítésének csínjába-bínjába avatja be az érdeklődőket. 
S hogy miért is jó, előnyös a nemez lábbeli, főleg  ha mi magunk készítjük saját kezünkkel? Sorolja a válaszokat: „Az általad készített lábbeli kényelmes, hiszen a saját méretedre nemezeled, neked tetszetős, hiszen az általad kiválasztott színvilágban, formában, vastagságban készül.
Te készíted: már a kapuban leteszed a gondokat, kikapcsolódsz, veled egy gondolkodású emberekkel, jó hangulatban gyúrod ki a heti stresszt magadból és alkotsz mester felügyelete alatt. A kész lábbelid előnyei: jó nedvszívó képesség, jó hőszigetelő képesség / melegen tartja a lábat még nedves időben is.
Megszerkeszted,majd elkészíted a saját magad által elképzelt lábbeli a sablonját.
Kiválasztjuk, kimérjük a gyapjút, majd rétegezzük, készre gyúrjuk a lábbeli formáját, majd megtanuljuk a talp felvarrásának módját.” – magyarázza a menetet.
A képzés ára 200 lej, ami az alapanyagot /a talpon kívül/, két ebédet és az oktatási díjat tartalmazza.
A foglalkozásokkal kapcsolatban érdeklődni, és bármilyen kérdésre választ kapni Szejke Juditnál, a 0729677930-as telefonszámon lehet.

Szabó Kinga Mária 

Cookie