×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Csemegeszőlős "de minimis” támogatás

2022.06.22 - 16:00
Megosztás:
Csemegeszőlős "de minimis” támogatás
A csemegeszőlő termesztésének támogatását július 15-ig lehet igényelni (Fotó: Pixabay)
Hektáronként 1200 euró támogatást igényelhetnek a szőlészek, s lehet, hogy a támogatás nyomán az asztali szőlő telepítése is nagyobb teret hódít Szatmárban, ahol főleg borkészítés a cél.

A hazai szőlőtermesztés — ezen belül is a friss fogyasztásra szánt asztali, csemegeszőlő-fajták termesztésének, telepítésének — fellendítésére hektáronként 1200 eurós „de minimis” típusú támogatást kínál a szőlészeknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium — hívja fel a figyelmet Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Az új, 15 millió lejes keretösszegű támogatási programról szóló kormányhatározatot pár nappal korábbi ülésén fogadta el a kormány.
A július 15-ig igényelhető támogatást csak és kizárólag csemegeszőlő-fajtákra kérhetik a termelők, a borszőlő vagy vegyes hasznosítású szőlőfajták termesztését jelen programból nem támogatják.

A kedvezményezettek körét amúgy működési forma alapján nem korlátozzák: a csemegeszőlő-termesztési programba őstermelői tanúsítvánnyal rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, illetve jogi személyiségként működő szőlészetek egyaránt jelentkezhetnek. A legfontosabb szempont, hogy a termelő legkevesebb 10 árnyi (ezer négyzetméternyi), csemegefajtával beültetett szőlőterülettel rendelkezzen, míg a támogatásra jelölhető szőlőterület felső határát 10 hektárnál húzták meg.

A hektáronkénti 1200 eurós támogatásért cserébe a gazdának vállalnia kell, hogy szőlősében hektárra kivetítve legkevesebb 6000 kg-os termést ér el, amely mennyiséget hivatalos pénzügyi dokumentumokkal (számlákkal, pénztári szalaggal, termelői könyv lapjaival) bizonyítva legkésőbb november 29-ig értékesít. Fontos részlet, hogy a területileg illetékes önkormányzat mezőgazdasági regiszterében szereplő szőlősök esetében a terület pontos mérete mellett tételesen szerepeljen az asztali vagy csemegeszőlő besorolás is.

„Szatmár megyében elsősorban borkészítés céljával telepítenek a gazdák szőlőt, a csemegeszőlő termelésének nincs hagyománya vidékünkön. Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy néhány gazda vállalni fogja a támogatás hatására az asztali szőlő telepítését” — mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke.

A programhoz való csatlakozási kérelmet és a szükséges igazolásokat legkésőbb július 15-ig, az elszámoláshoz szükséges pénzügyi dokumentumokat pedig legkésőbb november végéig fogadja a megyeileg illetékes mezőgazdasági igazgatóság. A csemegeszőlő-termés betakarítás előtti felmérését, termésbecslését és fajtaellenőrzését a megyei mezőgazdasági igazgatóság és a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakembereiből alakított vegyes bizottság végzi. A program finanszírozására szánt 15 millió lejes (3 millió eurós) keretösszeget a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium saját költségvetéséből biztosítja. SZFÚ

Cookie