×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Mi újság?

Csatlakozzon, adjon vért, mentsen életeket!

2022.06.15 - 11:35
Megosztás:
Csatlakozzon, adjon vért, mentsen életeket!
Folyamatosan szükség van a véradókra, a megyei egészségügyi intézmények, akárcsak országszerte, folyamatos vérhiánnyal küszködnek Fotó: hellovidek.hu
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a világon mindenhol június 14-én, Karl Landsteiner születésnapján ünneplik a véradók világnapját. A világnaphoz kapcsolódóan mindenkit arra buzdítanak, hogy adjon vért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a véradók világnapjának célja, hogy felhívja a világ figyelmét a biztonságos vér és vérkészítmények szükségességére a transzfúzióhoz, valamint az önkéntes, térítésmentes véradók hozzájárulására a nemzeti egészségügyi rendszerekhez — az idei világnap mottója pedig: „A véradás a szolidaritást jelképezi. Csatlakozzon az erőfeszítéshez, és mentsen életeket!” A véradók világnapja ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy felszólítsák a kormányokat és a nemzeti egészségügyi hatóságokat a megfelelő források biztosítására, valamint olyan rendszerek és infrastruktúra bevezetésére, amelyek növelik az önkéntes véradóktól való vérgyűjtést. A biztonságos vér és vérkészítmények, valamint ezek transzfúziója kritikus szempont a közegészségügyben és a közellátásban. Életek millióit mentik meg, és sok beteg egészségét és életminőségét javítják nap mint nap. A vér iránti igény egyetemes, de a vérhez való hozzáférés mindenki számára, akinek szüksége van rá, nem. A WHO szerint a vérhiány különösen akut a fejlődő országokban. A WHO arra is figyelmeztet, hogy a biztonságos vérhez való hozzáférés biztosítása érdekében minden országnak szüksége van önkéntes, térítésmentes donorokra, akik rendszeresen adnak vért. A hatékony véradó program, amelyet a lakosság széles körű és aktív részvétele jellemez, elengedhetetlen a vérátömlesztési igény kielégítéséhez békeidőben, valamint vészhelyzetekben vagy katasztrófák esetén, amikor megnövekszik a vérigény, vagy amikor a normális vérellátási szolgálatok működése károsodik. Az idei kampányban kiemelt hangsúlyt kap az önkéntes véradás kulcsszerepe az életmentésben és a közösségeken belüli szolidaritás növelésében. Az idei kampány konkrét céljai közé tartozik, hogy felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres és térítésmentes véradás szükségességére, az egész évben elkötelezett véradás szükségességére a megfelelő ellátás fenntartása, valamint az egyetemes és időben történő hozzáférés biztosítása érdekében, valamint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nagyobb beruházásra van szükségük egy fenntartható és ellenálló nemzeti vérrendszer kiépítéséhez, valamint a nem fizetett, önkéntes véradóktól származó adománygyűjtés növeléséhez.

A kormányfő is üzent
A vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden, a váradók világnapja alkalmából kiadott üzenetében. A kormányfő hangsúlyozta a véradás fontosságát, s mint mondta, a kórházakban nagy szükség van vérre, a vérhiány létfontosságú műtétek elhalasztását, a súlyos betegek állapotának romlását vonhatja maga után. „Minél többen megértik a véradás társadalmi jelentőségét, annál jobbak lesznek ezeknek a betegeknek a túlélési és gyógyulási esélyei” — nyomatékosította. A miniszterelnök a vérátömlesztésre szoruló betegekkel való szolidaritásra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy mindazok, akik már adtak vért, személyes példájukkal másokat is motiválni tudnak. „Bízom a román emberek nagylelkűségében és az ilyen humanitárius ügyekért való mozgósítási képességükben, amelyről már bizonyságot tettek, amikor vért adtak az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében megsérült katonák és polgárok számára, és ezt köszönöm nekik” — fogalmazott Ciucă.

A szatmáriak is tevékenykedtek
„A Szatmár Megyei Tanács munkatársai a véradók világnapján csatlakoztak ahhoz a több tucat önkéntes véradó szatmárihoz, akik véradással segítenék a kórházakban ápolt betegeket. Ahhoz, hogy minden transzfúziós beteget meg tudjanak menteni, arra van szükség, hogy a vérellátás folyamatos legyen. Arra biztatunk mindenkit, hogy keresse fel a szatmárnémeti Vérközpontot, és ezzel adjon esélyt azok számára, akiknek az életben maradáshoz és a gyógyuláshoz vérre van szükségük” — osztották meg a megyei tanács közösségimédia-oldalán. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság által üzemeltetett hajléktalanszállón is különböző tevékenységeket végeztek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára: a központ egészségügyi asszisztense megosztotta a jelenlévőkkel, hogy miért is fontos az önkéntes véradás, a kedvezményezettek közül pedig többen is úgy döntöttek, hogy vért adnak a vérközpont szatmári, Károlyi úti székhelyén. Egyébként a hajléktalanszálló kedvezményezettei között sokan vannak, akik rendszeres véradók, így nekik gratuláltak humanitárius cselekedeteikért és azért, hogy ezzel hozzájárulnak az egészségügyi rendszer gördülékeny működéséhez. 

Véradás szombaton
Nem mellékesen a Szatmár Megyei Vérközpont munkatársai június 18-án, szombaton a központ székhelyén, Szatmárnémetiben, a Károlyi út 26. szám alatt várják az önkénteseket reggel nyolc és déli 12 óra között. 
A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és a testsúlya eléri az 50 kg-ot, míg a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Egy másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. 
A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni, fontos, hogy véradás előtt az önkéntes fogyasszon bőségesen folyadékot, és táplálkozzon a megszokott módon, de kerülve a zsíros ételeket. Mivel a véradás során viszonylag jelentős mennyiségű vér levételére kerül sor, a szervezetnek ez kisebb megterhelést jelent, amely ellen előzetesen megfelelő kalória- és folyadékbevitellel védekezhet a véradó.
Egy alkalommal továbbra is 450 milliliter vért vesznek az önkéntesektől, a véradónak pedig még mindig jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat.
Szilágyi Kinga

Kenyérdágulás: a szegény embert még az ár is húzza!
Már tavaly is nagyon sokat drágult a kenyér, a jelentések 2021-ben 25 százalékos drágulásról szóltak, de az aszály, a spekulációk és az orosz – ukrán viszály miatt a péktermék-árak idén még inkább elindultak a csillagos ég felé.
Mozgalmas hónap a vérközpontnak
Júliusban is folytatja a vidéki kiszállásokat a Szatmár Megyei Vérközpont,
Nem megoldás a tömeges alkalmazás
A munkaügyi minisztérium által nemrég közvitára bocsátott tervezet értelmében július 1-től nem alkalmazhatnak új embereket a közszférában. Az általunk megkérdezett polgármesterek egyelőre nem aggódnak a rendelet miatt, de különleges helyzetek bármikor adódhatnak.
Cookie