×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Vidék

Csanáloson is őrzik az örökségünk

2022.11.22 - 07:37
Megosztás:
Csanáloson is őrzik az örökségünk
Mindent megtesznek épített örökségük, a Szent Kereszt Megtalálása Templom népszerűsítéséért a csanálosi diákok
Az Örökségünk őrei vetélkedőre idén első alkalommal jelentkezhettek általános iskolások is. A Csanálosi Tempfli József Általános Iskola ötödikesei kihasználták ezt a lehetőséget és Csanálosi Csodák Csapata névvel jelentkeztek a versenyre.

A Csanálosi Csodák Csapatának tagjai: Girtler Alíz, Gnandt Lea, Láng Johanna, Bitte Orsolya, Ludescher Dávid és Tyukodi Bálint, vezetőtanáruk pedig Bitte Andrea. A gyerekek a Csanálosi Szent Kereszt Megtalálása Templomot „fogadták örökbe” és a versenyszabályzat értelmében vállalták, hogy az elkövetkező hónapokban mindent megtesznek, hogy népszerűsítsék a több százéves épületet a közösségi médiában. A cél minél több ember elérése, lájkok és követések gyűjtése. Szurkoljunk nekik!

hirek/2022/november/csanalos3.jpg

Gazdag múltú imahely

A pápai tizedjegyzékekben (1332-1334) az akkor még Vadának hívott falu Jakab nevű papja szerepel. A 17. század folyamán elnéptelenedett települést 1711-ben már néhány református család lakta, akik helyére ekkor gróf Károlyi Sándor katolikus svábokat telepített.
Első templomukat 1725-ben szentelték föl, 1751-ben már nagyobbították, de 1832-ben a plébániával együtt leégett. Az új, klasszicista stílusú templom formájáról az 1861-es tűzvész emlékére állított Szent Flórián-kép segítségével alkothatunk fogalmat, mivel a katasztrófa során megsérült épületet is ábrázolták a képen: a félköríves szentélyű, egyhajós templom hajóját félkör alakú ablak világította meg, egyszerű sisakkal fedett tornyának felső szintjén oldalanként három ablak volt, amelyek ma is megvannak.

hirek/2022/november/csanalos1.jpg

A tűz után az épületet helyreállították, a tornyot 1877-ben egy nyolcszögletes szinttel is bővítették, itt kapott helyet a toronyóra. A hajót az 1930-as években bővítették. A templom belsejében a klasszicista stílusú főoltár érdemel figyelmet. A felépítményt lezáró párkányt négy korintuszi fejezetű, kannelurázott oszlop és pilaszter tartja, közepén felhő és sugarak között az IHS monogram tűnik föl, a párkány szélén két kis puttó kezében Krisztus szenvedéseinek eszközei láthatók. Az oltárkép a Szent Kereszt föltalálását ábrázolja: Jeruzsálem pátriárkája fölemeli a megtalált fát, mellette Ilona császárné térdel, egy beteg pedig meggyógyul az ereklye érintésétől. A szintén klasszicista kialakítású tabernákulum két oldalán két apostol és két térdeplő angyal szobra látható. A templomban található többi festmény közül a már említett Szt. Flórián érdemel figyelmet, ahol a tűzoltók pártfogója alatt nem csak a templom képe, hanem a fohászkodó és a mentésben résztvevő, korabeli viseletbe öltözött emberek csoportja is látható. (T. Sz. / zothmar.ro).

Hírszerkesztő

Cookie