×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Családtámogatás, vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatása – ezek az RMDSZ prioritásai az új parlamenti ülésszakban

2024.02.05 - 17:01
Megosztás:
Családtámogatás, vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatása – ezek az RMDSZ prioritásai az új parlamenti ülésszakban
A családok jobb megélhetéséért, a vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatásáért dolgoz ki törvényeket az RMDSZ az új parlamenti ülésszakban. A Szövetség parlamenti csoportja együttes frakcióülést tartott hétvégén, és céljai között határozta meg a kormány vállalkozókkal és gazdákkal szemben hozott megszorító intézkedéseinek korrigálását, valamint a központi hatóságok és az állampolgárok között megingott bizalmi kapcsolat helyreállítását.

A meghatározott célok, amelyeket törvény útján akar rendezni az RMDSZ:

Jobb megélhetést a családoknak

Megteremteni a lehetőséget, hogy a koraszülött gyerek szülője akár három év gyereknevelési szabadságot is igényelhessen.
Bővíteni az ikergyerekeket nevelő szülőket megillető jogokat.
Családbarát munkaprogrammal serkenteni az édesanyák munkapiacra való visszatérését.
Jelzáloghitelek kamattámogatásának szorgalmazása fiatal családosoknak.
Határozott lépéseket tenni az iskolai bullying jelenség tudatosítására és visszaszorítására.

Megvédeni a gazdákat

A gazdákat ért megszorító intézkedéseken enyhíteni kell. Romániának kötelessége olyan törvényeket gyakorlatba ültetni, amelyek kiszámíthatóságot és fenntarthatóságot biztosítanak a mezőgazdasági szektornak. A mezőgazdasági szektor nem lehet az állam „mostohagyermeke”!

Kiállnak a vállalkozók mellett

A 2024-es év számos adózási megszorítást hozott a vállalkozóknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak. Ezeken a megszorító intézkedéseken akarnak javítani.
Az EU-s pályázatok hatékony lehívása érdekében törvény által akarják megteremteni a lehetőséget arra, hogy állami fedezetű, kamattámogatott hitelből tudják megoldani a szükséges önrész kifizetését a vállalkozók, továbbá kompenzációs megoldásokat vezetnének be olyan esetekre, amikor az állam elmaradásai (pl. ÁFA visszaigénylések, betegpénzek) miatt a vállalkozó nem tudja befizetni adóit.

Kiállnak a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek mellett

Kiszámítható pénzügyi keretet és minőségi szociális ellátást akarnak a magán szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára.

A tulajdonjog nem etnikai kérdés

Romániának 35 év után rendeznie kell a kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatásának kérdését, egyszerűsíteni szeretnék az eljárási procedúrán.
A kommunizmus idején elkobzott erdőterületek vissza kell kerüljenek a jogos tulajdonosokhoz. Az ehhez szükséges törvényes keretet tavaly júniusban megteremtették,, de a visszaszolgáltatáshoz szükséges kormányhatározatok kidolgozása még hátra van — ezek előmozdítását prioritásként kezelik.

Fokozott védelmet történelmi temetőinknek

Olyan törvényt dolgoznak ki, amely történelmi síremlékeinknek nyújt védelmet.

Támogatják az önkormányzatokat

Az önkormányzatok által bonyolított, európai uniós alapokból finanszírozott beruházások kizárólagos és időszerű kifizetésére köteleznék a kormányt.
Az önkormányzatok hatékony és jobb működése érdekében a közelmúltban bevezetett szigorítások megszüntetését, eltörlését kezdeményezik.
Családbarát önkormányzatokért dolgoznak integrált szolgáltatások és támogatások révén, beleértve az oktatást, egészségügyet, lakhatást, szabadidőt és szociális védelmet.

Továbbra is az emberélet védelme a prioritásunk a nagyvadakkal szemben

Az elszaporodott medvepopulációval szemben csak megfelelő vadgazdálkodással lehet megvédeni az emberéleteket. Többséget akarnak szerezni a medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat szabályozó törvénytervezet elfogadtatására a parlamentben.

Hírszerkesztő