×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

CNSU: az oktatási és az egészségügyi minisztérium módosíthatja a fizikai jelenléttel zajló oktatásra vonatkozó rendeletet

2021.10.01 - 08:59
Megosztás:
CNSU: az oktatási és az egészségügyi minisztérium módosíthatja a fizikai jelenléttel zajló oktatásra vonatkozó rendeletet
Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtök este jóváhagyta azt a határozatot, amely felhatalmazza az oktatási és az egészségügyi minisztériumot a közös rendelet módosítására annak érdekében, hogy az iskolákban folytatódhasson a jelenléti oktatás a 6 ezrelékes SARS-CoV-2 fertőzöttségi ráta meghaladása esetén is.

A közös rendeletben a két tárcának pontosítania kell ugyanakkor, hogy az óvodákban/iskolákban milyen körülmények mellett kell dönteni az online oktatásra való áttérésről.

A CNSU határozata rendelkezik továbbá arról is, hogy a tanulókat, pedagógusokat nyálmintából végzett gyorstesztekkel teszteljék koronavírusra, illetve arról is, hogy országos szinten növelni kell az oltási folyamathoz szükséges egészségügyi termékek, anyagok és felszerelések sürgősségi készletét.

A CNSU 76-os számú határozata módosítja és kiegészíti azokat az intézkedéseket, amelyek a 6 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településekre vonatkoznak. Így lehetővé teszik, hogy éttermek, bárok, klubok, diszkók, mozik, előadó- és/vagy koncerttermek, kulturális intézmények, magánrendezvények (esküvők, keresztelők, ünnepi vacsorák, stb.), felnőtteknek szóló képzések és workshopok, konferenciák, sport- és/vagy fitnesztermek, fedett uszodák, játéktermek, játszóházak esetében folytatódhasson a tevékenység az adott helyiség maximális befogadóképességének legfeljebb 50%-nak a kihasználásával, de csak és kizárólag beoltott vagy a koronavíruson átesett személyek részvételével.

Fontos rendelkezés továbbá, hogy kötelező a védőmaszk használata minden zárt nyilvános helyen, amennyiben az adott településen a 14 napra számított incidencia meghaladja a 6-ot ezer lakosra számítva.

A határozat kimondja, hogy a beoltott vagy a COVID-19-en átesett személyek mentesülnek az éjszakai kijárási tilalom alól, ami a 6 és 7,5 ezrelék közötti fertőzöttségi rátájú településeken hétvégeken (péntek, szombat, vasárnap), illetve a 7,5 ezrelékes fertőzöttségi rátát meghaladó településeken minden nap érvényben van este 20 és reggel 5 óra között. AGERPRES

Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
GCS: 1727 új fertőzést igazoltak, 180 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1727 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 180 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Ciucă: a kormány hamarosan bejelenti a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket
A hatóságok a legrövidebb időn belül bejelentik a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket - ígérte péntek este a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Cookie