×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

CNAS: A katonai rendeletekben hozott intézkedések nagy részét megtartjuk az egészségügyben

2020.05.04 - 19:20
Megosztás:
CNAS: A katonai rendeletekben hozott intézkedések nagy részét megtartjuk az egészségügyben
A katonai rendeletekben hozott, az egészségügyi rendszert érintő óvintézkedések 'nagy része', amelyek pozitív hatással voltak a páciensekre, érvényben maradnak az elkövetkező időszakban is, jelentette be hétfőn az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

Így marad érvényben az a javaslat is, hogy a betegek előbb telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, ha valami egészségügyi problémájuk adódik. A háziorvos pedig a beszélgetés nyomán eldönti, hogy behívja-e a kabinetbe kivizsgálásra, vagy elégnek bizonyul a telefonos konzultáció, vagy pedig szükség esetén szakorvoshoz küldi - szögezi le a CNAS hétfőn kiadott közleményében.

A pénztár szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák a COVID-19 terjedését az egészségügyi ellátást igénylő lakosság körében.

A CNAS képviselői szerint az egészségügyi szakemberekkel való tanácskozások nyomán szabályozni fogják az egészségügyi szolgáltatások biztosításának módját, és a jogszabálytervezetet a kormány elé terjesztik.

A katonai rendeleteken keresztül hozott megszorító intézkedések egy része helyett új intézkedéseket fognak hozni, azonban a lakosságnak továbbra is nagyon felelősségteljesen kell viselkednie, hogy megelőzze a koronavírussal való megfertőződést, idézi Adela Cojan, a CNAS elnökét a közlemény.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie