×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Ciucă: a kormánynak eltökélt szándéka részt venni a tisztább környezethez hozzájáruló projektekben

2022.01.11 - 15:58
Megosztás:
Ciucă: a kormánynak eltökélt szándéka részt venni a tisztább környezethez hozzájáruló projektekben
A kormány eltökélt szándéka aktívan részt venni a tisztább környezethez és az egészségesebb élethez hozzájáruló projektek megvalósításában - jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden az elnöki hivatalban.

A kormányfő A klímaváltozás oktatása és a környezeti nevelés a fenntartható iskolákban című jelentés közvitára bocsátása alkalmából tartott eseményen vett részt.

Nicolae Ciucă beszédében rámutatott, az európai polgárok 93 százaléka komoly problémának tartja az éghajlatváltozást, és 96 százalékuk már részt vett legalább egy olyan kezdeményezésben, amely e jelenség visszaszorítását célozta.

"Itt Romániában is érezzük az éghajlatváltozás hatásait, hiszen az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az aszályok, a felhőszakadások, az árvizek, a szélsőséges időjárási jelenségek és a harmadfokú hőségriasztások" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, a romániaiak kétharmada nagyon komoly problémának tartja az éghajlatváltozást, és a hatóságoknak kötelességük megoldásokat találni problémára.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta az Európai Éghajlatváltozási Paktum fontosságát a klímaváltozással kapcsolatos oktatás előmozdítása és a tudatosság fokozása tekintetében. Románia ezt tekinti alapnak és követendő példának ez irányú intézkedéseinek kidolgozásakor - nyomatékosította.

A román kormány is felvállalt és a kormányprogramba foglalt néhány intézkedést, amelyek főleg az energiatermelés és -felhasználás hatékonyságát, a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelést, a közlekedésből származó kibocsátások csökkentését, a hatékony ipari technológiák alkalmazását, a mezőgazdasági területek hatékony kezelését és a hulladékok újrahasznosítását célozzák. Emellett a szén-dioxid-lekötés fenntartható erdőgazdálkodással és erdősítéssel is szabályozható - vélekedett, hozzátéve, hogy e projektekhez körülbelül 12 milliárd euró áll Románia rendelkezésére, ami a helyreállítási alapból Romániának juttatott finanszírozás 41 százaléka. A célkitűzéseket a zöld energiára való áttérést, az energiaátállást és a szén-dioxid-mentesítést biztosító projektekkel érik el - szögezte le.

Hangsúlyozta, a természet és a természeti erőforrások védelmének szellemében történő oktatás jelenti az egyik alappillérét ezeknek a megoldásoknak, és a közvitára bocsátott jelentés az oktatási rendszer alapját képező értékek közé sorolja a környezet tiszteletét.

Ciucă beszélt arról is, hogy a helyreállítási terv számos konkrét intézkedést tartalmaz e tekintetben, például egy zöldiskola-hálózat kifejlesztését, elektromos kisbuszok beszerzését és az iskolaépületek jelentős részének felújítását az energiahatékonyság növelése érdekében.

A miniszterelnök szerint a közvitára bocsátott jelentésben számos konkrét, megvalósítható intézkedés szerepel, és a kormány eltökélt abban, hogy forrásokat mozgósítson ezeknek a projekteknek a megvalósítására.

"Gyorsan és hatékonyan kell cselekednünk. (...) A kormány eltökélt abban, hogy aktívan részt vegyen az olyan projektek megvalósításában, amelyek hozzájárulnak a tisztább környezethez és az egészségesebb élethez" - szögezte le Nicolae Ciucă. AGERPRES

Románia összesen 51 millió lejt költött el az ukrajnai orosz agresszió kezdetétől
Románia összesen 51 millió lejt költött el az ukrajnai orosz agresszió kezdetétől - közölte a szombati kormányülést követően a miniszterelnök. Nicolae Ciucă rámutatott, jövő héten az illetékes brüsszeli hatóságok elé terjesztik a kiadásokat összesítő dokumentumokat, és elkezdődhet a költségek megtérítése.
Bejutott Romániába a sireti román-ukrán határátkelőnél rekedt 18 román állampolgár
Bejutott Romániába a sireti román-ukrán határátkelőnél belépésre várakozó 18 román állampolgár — tájékoztatott a Facebook-oldalán szombat hajnalban Nicolae Ciucă miniszterelnök.
Ciucă: a maszkviselésről szóló alkotmánybírósági határozat indoklásának közzétételéig a törvényes előírások hatályban maradnak
Nicolae Ciucă kijelentette, "végrehajtják' az alkotmánybíróság döntését, mely szerint alkotmányellenes a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet.
Cookie