×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Cîţu: az elkövetkező öt évben a PNRR segítségünkre lesz a felvállalt reformok és beruházások megvalósításában

2021.09.27 - 19:51
Megosztás:
Cîţu: az elkövetkező öt évben a PNRR segítségünkre lesz a felvállalt reformok és beruházások megvalósításában
Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta Románia helyreállítási tervét (PNRR), és a román hatóságok gyakorlatba fogják ültetni azt - jelentette ki hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök.

"Az elkövetkező öt évben a PNRR segítségünkre lesz a felvállalt reformok és beruházások megvalósításában. Meg fogják látni, ez azzal jár majd, hogy erős gazdaságunk lesz, ami minden román állampolgár javát fogja szolgálja" - fogalmazott a kormányfő a Klaus Iohannis államfővel és az EB elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtótájékoztatón.

Cîţu szerint a PNRR a legjelentősebb finanszírozásban részesülő öt helyreállítási terv között van, ezért "nem volt egyszerű" a tárgyalási folyamat. Az EB pozitív értékelése azt bizonyítja, hogy jól felépítették a tervet, és az ebbe foglalt reformok és beruházások fedik a szükségleteket, pótolják a hiányosságokat. "Az Európai Bizottság elismerését mutatja az is, hogy 10 A minősítést szereztünk a lehetséges 11-ből" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a 3,8 milliárd eurós előfinanszírozást még ebben az évben elérhetővé teszik Románia számára.

A kormányfő hangsúlyozta, a terv gyakorlatba ültetése maximális odafigyelést igényel, minden érintettnek tennie kell a dolgát, "mert a kirakós minden darabja fontos".

"Egy dolgot garantálhatok: a román kormány megvalósítja a felvállalt reformokat, el fogja érni a kitűzött célokat, teljesíteni fogja minden feladatát, hogy Románia lehívja a PNRR révén rendelkezésére bocsátott teljes összeget, mert nincs más lehetőség. Nem toporoghatunk tovább egy helyben, miközben az egész világ fejlődik" - nyomatékosította.

A miniszterelnök a PNRR-be foglalt fontosabb projektek között említette az autópálya-építést, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, a Képzett Románia programot, a nyugdíjrendszer reformját, az adóügyi reformot, a közigazgatás reformját. Elmondása szerint összesen 107 beruházást foglaltak bele a helyreállítási tervbe. AGERPRES

Cîţu: a PNL azt kéri Cioloştól, hogy tárgyaljon a PSD-vel és az AUR-ral a kormánytöbbség kialakításáról
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt kéri Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnöktől, hogy előbb tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség kialakításáról - nyilatkozta pénteken Florin Cîţu.
Cîţu: nem került szóba a főváros vesztegzár alá helyezése, de kötelezővé tehetnénk a Covid-igazolványt
Florin Cîţu ügyvivő kormányfő szerint még nem került szóba a főváros karantén alá helyezése, de a hatóságok más intézkedéseket fontolgatnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének korlátozására, például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételét bármilyen gazdasági tevékenység esetében.
Cîţu: a PNL akkor tárgyal majd Cioloşsal, ha a kijelölt miniszterelnöknek sikerül kormánytöbbséget alakítania a PSD-vel és az AUR-ral
Dacian Cioloşnak kijelölt miniszterelnökként lehetősége adódik tárgyalni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség megalakításáról - jelentette ki hétfő este Florin Cîţu.
Cookie