×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Cîţu: a kormányintézkedések 33 százalékkal csökkentik az energiaszámlákat

2022.01.17 - 17:21
Megosztás:
Cîţu: a kormányintézkedések 33 százalékkal csökkentik az energiaszámlákat
A kormány által bevezetett energiaár-kompenzálási intézkedések 33 százalékkal csökkentik a számlákat, de ellenőrizni kell az előírások alkalmazását - jelentette ki hétfőn Florin Cîţu.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke rámutatott, ellenőrizni kell, hogy a szolgáltatók helyesen alkalmazzák-e a kompenzációs törvényt, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezek csak rövid távon jelentenek megoldást az egyébként egész Európát sújtó energiaválságra, ezért hosszú távú megoldásokra is szükség van.

"Ha nem fektetünk be az energiaágazatba, és a termelési kapacitást is csökkentjük, akkor természetes, hogy egy előbb-utóbb ilyen problémák jelentkeznek" - fogalmazott.

Cîţu ugyanakkor hangsúlyozta, a parlamentnek alaposabban meg kellene vizsgálnia az ellenőrzése alatt álló intézmények, köztük az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) tevékenységi jelentéseit. Így elkerülhetők lennének az energiaszámlák körül adódott gondokhoz hasonló problémák - tette hozzá.

A liberális pártelnök beszélt arról is: nem ért egyet azzal, hogy csak egy bizonyos ágazatban csökkentsék az áfát, ez ugyanis egyenlőtlenségeket okozhat a gazdaságban, ami hosszú távon újabb problémákhoz vezethet. AGERPRES

Nem lesz olcsóbb a földgáz
Növekszik a „házon belül” kitermelt földgáz mennyisége, de ettől még nem lesz olcsóbb. Nő a fekete-tengeri román gázkinyerés, függetlenedünk az orosz gáztól, de az ára ugyanannyi marad.
Ciolacu: kedden tárgyalja a koalíció az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét
Kedden ismerteti az energiaügyi miniszter vagy a kormányfő a koalíció vezetőivel a földgáz- és az áramszámlák csökkentését célzó, áprilistól hatályba lépő törvény tervezetét — közölte hétfőn a parlamentben Marcel Ciolacu.
5 százalékra csökkentenék az energia áfáját és értékjegyekkel támogatnák a rászoruló energiafogyasztókat
Kormányzati források szerint a szolgáltatói árrés 5 százalékra történő korlátozása, az energia áfájának 5 százalékra történő csökkentése és a rászoruló fogyasztók értékjegyekkel való támogatása néhány javaslat azok közül, amelyeket a koalíció fontolóra vesz az energia drágulásának kompenzálására.
Cookie