×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Cioloş: közöltem kormányalakítási szándékomat a PNL és az RMDSZ vezetőivel

2021.10.13 - 20:28
Megosztás:
Cioloş: közöltem kormányalakítási szándékomat a PNL és az RMDSZ vezetőivel
Fotó: Agerpres
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntekre újabb találkozót kért a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel, mert szeretne mielőbb kormányt alakítani.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke elmondta: a szerda délutáni egyeztetéseken közölte a tárgyalópartnereivel, hogy a választások után megalakult koalíció helyreállításával szeretné megalakítani a kormányát, amelynek programja prioritásai közé sorolta a járvány megfékezését, az energiadrágulások ellensúlyozását és az országos helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását.

Dacian Cioloş beszámolója szerint délutáni tárgyalásaikon Florin Cîţu PNL-elnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök értésére adta, hogy tanácskozniuk kell pártjuk döntéshozóival, és pénteken találkoznak ismét. "Világosan tudtukra adtam, hogy nincs szándékunkban parlamenti többséget kialakítani sem a PSD-vel, sem az AUR-ral" - részletezte.

A kijelölt miniszterelnök nyomatékosította: mielőbb meg szeretné alakítani a kormányt. Hozzátette, hogy a kormánya programjának néhány részletét is ismertette a tárgyalóparnereivel. "Javaslataimra pozitív reakciókat kaptam. Most várom az RMDSZ és a PNL döntését arról, hogy készen állnak-e a kormányalakítási tárgyalások elkezdésére, és közben kigondoljuk a módozatát annak, hogy mielőbb a parlament elé állhasunk a kormányjavaslatunkkal" - számolt be a kijelölt miniszterelnök.

Dacian Cioloş szerdán délután a PNL fővárosi székházában tárgyalt a kormányalakításról Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL elnökével, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Varujan Pambucciannal, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

AGERPRES

Ciolacu szerint a Cioloş javasolta "kormánynévsor-piszkozatnak" nulla esélye van arra, hogy átmenjen a bizalmi szavazáson
Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök szerint "egy elvesztegetett hetet" jelent Dacian Cioloş azon 'ambíciója', hogy megjelenjen a parlament előtt egy 'kormánynévsor-piszkozattal', amelynek nulla esélye van arra, hogy átmenjen a bizalmi szavazáson.
Az USR politikai bizottsága jóváhagyta a kormányprogramot és a Cioloş-kabinet minisztereinek névsorát
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) országos politikai bizottsága vasárnap este jóváhagyta a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által javasolt miniszterek névsorát és a kormányprogramot.
Florin Cîţu: a Moody's és a Standard&Poor's tanúsítja, hogy Románia gazdasága jól irányított
A Moody's és a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítők tanúsítják, hogy Románia gazdasága jól irányított, érdemes pénzt befektetni az országban - jelentette ki Florin Cîţu ügyvivő kormányfő.
Cookie