×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Ciolacu telefonon beszélt a kijelölt miniszterelnökkel

2021.10.23 - 17:30
Megosztás:
Ciolacu telefonon beszélt a kijelölt miniszterelnökkel
Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök telefonon beszélt szombaton Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnökkel, rövidtávú intézkedéseket tartalmazó konkrét járványkezelési tervet kérve tőle, illetve azt, hogy foglaljanak bele a kormányprogramba a PSD által sürgősnek vélt tíz intézkedést.

A PSD közleménye értelmében a telefonbeszélgetésen Marcel Ciolacu leszögezte, minden kormány számára a járvány hatékony kezelése kell hogy legyen a prioritás, ezért a megbetegedések és az elhalálozások számának csökkentését célzó intézkedési tervet követelt a kijelölt kormányfőtől. Ugyanakkor közölte Nicolae Ciucával, hogy várják a kormányprogramot, illetve a gazdaság hanyatlását megállítani hivatott intézkedéseket.

„Marcel Ciolacu elnök kérte a miniszterelnök-jelölttől, hogy foglalják bele a kormányprogramba a PSD által javasolt tíz sürgős egészségügyi, gazdasági és a szociális intézkedést" — fogalmaznak. Mindezekről mélyrehatóbban tárgyalnak majd a felek egy, a napokban sorra kerülő megbeszélésen — áll még a közleményben. Korábban a nap folyamán Marcel Ciolacu azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ha meg is szavazzák a parlamentben az új kormány beiktatását, a kabinet legfeljebb február 1-jéig élvezi majd a támogatásukat.

„Végső soron egy politikai fegyverszünetről beszélünk a járványhelyzet és az energiaválság megoldása érdekében. Egy pillanatig sem volt szó arról, hogy a következő három évre szólna ez" — magyarázta. Megkérdezték tőle, lát-e esélyt arra, hogy a PSD is belépjen a kormányba. A pártelnök azt mondta, erről eddig nem tárgyaltak.

„Lássuk, hogy néz ki a kormányprogram, milyen intézkedéseket tartalmaz, belefoglalják-e a PSD 10 intézkedését, illetve milyen határidőket szabnak ezek gyakorlatba ültetésére, mert itt már nem politikáról, hanem a románok prioritásairól van szó" — nyomatékosította. Azt is elmondta, a Nicolae Ciucával való egyeztetés után döntenek arról, hogy támogatja-e a PSD a kormány beiktatását vagy sem.

Kérdésre válaszolva Ciolacu leszögezte, alakulata sem kormánytisztségekre, sem a képviselőház elnöki tisztségére nem tart igényt.

AGERPRES

Ciucă: a kormány hamarosan bejelenti a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket
A hatóságok a legrövidebb időn belül bejelentik a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket - ígérte péntek este a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Ciolacu: a PSD elfogadta a kihívást, hogy a romániaiak mellé álljon
A Szociáldemokrata Párt (PSD) elfogadta a kihívást, hogy a romániaiak mellé álljon, és a kormányra lépés mellett döntött - jelentette ki a parlament együttes plénumában Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök.
Megkezdődött a Ciucă-kormány beiktatásának szentelt parlamenti ülés
Megkezdődött a képviselőház és a szenátus együttes ülése, amelyen az új kormány beiktatásáról szavaznak a törvényhozók.
Cookie