×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Belföld

Ciolacu: kedden tárgyalja a koalíció az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét

2022.02.21 - 17:24
Megosztás:
Ciolacu: kedden tárgyalja a koalíció az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét
Kedden ismerteti az energiaügyi miniszter vagy a kormányfő a koalíció vezetőivel a földgáz- és az áramszámlák csökkentését célzó, áprilistól hatályba lépő törvény tervezetét — közölte hétfőn a parlamentben Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a sajtónak elmondta, a Nicolae Ciucă miniszterelnök által korábban már felvázolt jogszabály tartalmazza a PSD javaslatainak zömét. A tervezetről hétfő délután még egyeztet a kormányfő az illetékes miniszterekkel, a végső változatát pedig kedden ismertetik a koalíció vezetőivel.

Ciolacu hozzátette, szerinte az energiaárak liberalizálása „rendkívül kaotikusan" történt Romániában. Utalt arra, hogy a koalíció visszatérne az árak szabályozásához az energiaszektorban. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg érvényben lévő sürgősségi rendelet nem az energiaárak valós korlátozását írja elő, mert az állam kompenzálja a szolgáltatók veszteségeit. Hangsúlyozta azt is, hogy az árszabályozáshoz való visszatérésről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal.

A PSD elnöke elmondta, hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló törvénytervezet szerint értékjegyekkel támogatná az állam a kiszolgáltatott energiafogyasztókat. „Az a legfontosabb, hogy középtávon, 2025-ig kiszámítható legyen az energia ára, mert most az áremelkedések láncolatának vagyunk tanúi, és az emberek elégedetlenek. Véget kell vetnünk ennek a gazdaságilag tarthatatlan áremelkedésnek. Egyértelmű, hogy valaki jól járt ezzel a drágulással, de nem eshet áldozatául az egész ország. (...) Az államnak nagyon egyértelmű szabályokat és büntetéseket kell megszabnia, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő" — mondta a PSD elnöke.
AGERPRES

Nem lesz olcsóbb a földgáz
Növekszik a „házon belül” kitermelt földgáz mennyisége, de ettől még nem lesz olcsóbb. Nő a fekete-tengeri román gázkinyerés, függetlenedünk az orosz gáztól, de az ára ugyanannyi marad.
Ciolacu: az energiaárak a jelenlegi szinten fognak maradni
Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kedden kijelentette, hogy az energiaárak a jelenlegi szinten maradnak, és az áram- és gázszámlákra vonatkozó hatályos intézkedéseket április 1-je után is meghosszabbítják.
Az üzemanyagok jövedéki adójának 50 százalékos csökkentését fogja javasolni a koalíciónak Marcel Ciolacu
Az üzemanyagárakat mérséklő intézkedéseket készül kedden javasolni a koalíciónak a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu. Ezek egyike a benzin és a gázolaj jövedéki adójának ötven százalékos csökkentése.
Cookie