×
2021. 07 30.
Péntek
Judit, Xénia
24 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.14 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Címzetes állásra vizsgáznak

2021.07.21 - 08:00
Megosztás:
Címzetes állásra vizsgáznak
Fotó: SZFÚ archívum
Ma tartják meg a pedagógusok címzetesítési vizsgáját, melyre megyénkben 514-en iratkoztak be, közülük 231 óvónő, tanító. A vizsgázóknak négy óra alatt kell kidolgozniuk a tételeket.

„A címzetesítési (titularizare) vizsgán mindenki részt vehet, akinek a pszichopedagógiai képesítése megvan, és nem címzetes a rendszerben, tehát olyan személyek is beiratkozhatnak, akik most államvizsgáztak. Ezért van az, hogy még van néhány olyan beiratkozó, aki nem érvényesítette (validálta) a dossziéját, beiratkozási lapját, mert van, aki az államvizsga sikerességéről utólag kapja meg az igazolást, így csak a vizsga előtt tudja ezeket az érvényesítéseket elvégezni” — mondta el megkeresésünkre Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő, aki arra is rámutatott, hogy vannak frissen végzettek, illetve visszatérő pályázók is, akiknek nem sikerült korábban a vizsgájuk, vagy pedig szeretnének nagyobb jegyet szerezni. „Ez normális jelenség, mert abban a percben, ahogy megvan a 7-es fölötti átlaga a pedagógusnak, és bekerült a rendszerbe, a jegyét tudja több éven át használni, másrészt van esélye arra, hogy címzetes tanári állást foglaljon el. Az 5-os fölötti jeggyel rendelkezők el tudnak foglalni egy katedrát, viszont aki 7-es fölöttit ír, annak esélye van a címzetes állások közül választani.

Amennyiben a pedagógus egy 7-es fölötti jeggyel elfoglal egy olyan tanári állást, amelynek a következő évben megnő az élettartama (viabilitása), akkor van rá lehetőség, hogy módosítsák a munkaszerződését, és az állás érvényességéig ott dolgozhasson az illető pedagógus” — magyarázta Szejke. Ma két helyszínen zajlik a vizsga, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, ahol a vizsgaközpont is van, illetve a Grigore Moisil Általános Iskolában, ahol egy alközpont működik, ez utóbbiban az óvónők, tanítók írják majd meg vizsgájukat. A 231 óvónő, tanítónő román, magyar, német, egy pedig ukrán tagozaton szeretne majd tanítani a jövőben. A satmar.ro oldalon közzétett listából kiderül, hogy a legtöbben biológia, pszichopedagógia, torna, ének és zene, földrajz, történelem, angol nyelv és irodalom, román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, valamint speciális pszichopedagógia tantárgyból vizsgáznak.

Szigorú feltételek

A pedagógusok 7 és 8.15 óra között foglalhatják el helyeiket, majd 9 órakor kezdődik a vizsga, a tételek kidolgozására pedig négy óra áll a rendelkezésükre. A tételsorokat a megoldásokkal együtt a vizsga lezárulta után a subiecte2021.edu.ro oldalon is közzéteszi az Oktatási és Kutatási Minisztérium. A tantermek, ahogyan hosszú évek óta, most is videokamerákkal lesznek felszerelve, így a vizsga minden pillanatáról kép- és hangfelvétel készül, hogy elejét vegyék a csalásoknak, csalási kísérleteknek. A pedagógusok csak kék színű íróeszközt és grafitceruzát vihetnek magukkal a vizsgaterembe. A vizsgára jelentkező pedagógusok személyazonosságát 8.15 és 9 óra között ellenőrzik a teremfelelősök a személyi igazolvány, útlevél, esetleg jogosítvány megtekintésével. Azon pedagógusokat, akiket puskázáson kapnak, kizárják a versenyvizsgáról, és a következő tanévben nem oktathatnak. A mai írásbeli vizsga első eredményeit a titularizare.edu.ro oldalon teszik közzé július 27-én. Ugyanazon a napon, majd másnap, július 28-án fellebbezhetnek a jegyükkel elégedetlen pedagógusok. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket augusztus 3-án közlik.

Ahhoz, hogy egy pedagógus címzetes tanári állásra pályázhasson, legkevesebb 7-es átlagot kell elérnie az írásbeli vizsgán, meghatározott időtartamú, helyettesítői katedrát pedig legkevesebb 5-ös jeggyel lehet elfoglalni a nyílt meghallgatásokon, augusztus folyamán.

Sógor Beáta

 

 

Nőtt a sikerességi arány az óvások után
Szatmár megyében a sikerességi arány 66,12 százalék, ami szintén javulás a kezdeti 62,8 százalékhoz képest.
Pocsék eredmények a tanári vizsgán
Országos viszonylatban a rendes tanári állásra pályázók 44,47 százaléka kapott 7-esnél nagyobb osztályzatot az idei vizsgán, míg Szatmár megyében alig 35,7 százalékuk írt átmenő jegyet.
Az országos átlagnál is gyengébbek az eredmények
Az óvások elbírálása előtt 72,9 százalékos az átmenési arány az idei tanári véglegesítő vizsgán, ez több mint 3,5 százalékos növekedést jelent a tavaly jegyzett 69,17 százalékhoz képest — jelentette be szerdán az oktatási minisztérium.
Cookie