×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Címzetes állásra vizsgáznak

2021.07.21 - 08:00
Megosztás:
Címzetes állásra vizsgáznak
Fotó: SZFÚ archívum
Ma tartják meg a pedagógusok címzetesítési vizsgáját, melyre megyénkben 514-en iratkoztak be, közülük 231 óvónő, tanító. A vizsgázóknak négy óra alatt kell kidolgozniuk a tételeket.

„A címzetesítési (titularizare) vizsgán mindenki részt vehet, akinek a pszichopedagógiai képesítése megvan, és nem címzetes a rendszerben, tehát olyan személyek is beiratkozhatnak, akik most államvizsgáztak. Ezért van az, hogy még van néhány olyan beiratkozó, aki nem érvényesítette (validálta) a dossziéját, beiratkozási lapját, mert van, aki az államvizsga sikerességéről utólag kapja meg az igazolást, így csak a vizsga előtt tudja ezeket az érvényesítéseket elvégezni” — mondta el megkeresésünkre Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő, aki arra is rámutatott, hogy vannak frissen végzettek, illetve visszatérő pályázók is, akiknek nem sikerült korábban a vizsgájuk, vagy pedig szeretnének nagyobb jegyet szerezni. „Ez normális jelenség, mert abban a percben, ahogy megvan a 7-es fölötti átlaga a pedagógusnak, és bekerült a rendszerbe, a jegyét tudja több éven át használni, másrészt van esélye arra, hogy címzetes tanári állást foglaljon el. Az 5-os fölötti jeggyel rendelkezők el tudnak foglalni egy katedrát, viszont aki 7-es fölöttit ír, annak esélye van a címzetes állások közül választani.

Amennyiben a pedagógus egy 7-es fölötti jeggyel elfoglal egy olyan tanári állást, amelynek a következő évben megnő az élettartama (viabilitása), akkor van rá lehetőség, hogy módosítsák a munkaszerződését, és az állás érvényességéig ott dolgozhasson az illető pedagógus” — magyarázta Szejke. Ma két helyszínen zajlik a vizsga, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, ahol a vizsgaközpont is van, illetve a Grigore Moisil Általános Iskolában, ahol egy alközpont működik, ez utóbbiban az óvónők, tanítók írják majd meg vizsgájukat. A 231 óvónő, tanítónő román, magyar, német, egy pedig ukrán tagozaton szeretne majd tanítani a jövőben. A satmar.ro oldalon közzétett listából kiderül, hogy a legtöbben biológia, pszichopedagógia, torna, ének és zene, földrajz, történelem, angol nyelv és irodalom, román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, valamint speciális pszichopedagógia tantárgyból vizsgáznak.

Szigorú feltételek

A pedagógusok 7 és 8.15 óra között foglalhatják el helyeiket, majd 9 órakor kezdődik a vizsga, a tételek kidolgozására pedig négy óra áll a rendelkezésükre. A tételsorokat a megoldásokkal együtt a vizsga lezárulta után a subiecte2021.edu.ro oldalon is közzéteszi az Oktatási és Kutatási Minisztérium. A tantermek, ahogyan hosszú évek óta, most is videokamerákkal lesznek felszerelve, így a vizsga minden pillanatáról kép- és hangfelvétel készül, hogy elejét vegyék a csalásoknak, csalási kísérleteknek. A pedagógusok csak kék színű íróeszközt és grafitceruzát vihetnek magukkal a vizsgaterembe. A vizsgára jelentkező pedagógusok személyazonosságát 8.15 és 9 óra között ellenőrzik a teremfelelősök a személyi igazolvány, útlevél, esetleg jogosítvány megtekintésével. Azon pedagógusokat, akiket puskázáson kapnak, kizárják a versenyvizsgáról, és a következő tanévben nem oktathatnak. A mai írásbeli vizsga első eredményeit a titularizare.edu.ro oldalon teszik közzé július 27-én. Ugyanazon a napon, majd másnap, július 28-án fellebbezhetnek a jegyükkel elégedetlen pedagógusok. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket augusztus 3-án közlik.

Ahhoz, hogy egy pedagógus címzetes tanári állásra pályázhasson, legkevesebb 7-es átlagot kell elérnie az írásbeli vizsgán, meghatározott időtartamú, helyettesítői katedrát pedig legkevesebb 5-ös jeggyel lehet elfoglalni a nyílt meghallgatásokon, augusztus folyamán.

Sógor Beáta

 

 

Közzétették a véglegesítő vizsga menetrendjét
A tanügyminisztérium nyilvánosságra hozta a 2021/2022-es tanévre vonatkozóan a véglegesítő vizsga menetrendjét, melyből kiderül, hogy az írásbeli vizsgát július 20-án rendezik meg.
Enyhén javultak a vizsgaeredmények
A címzetes tanári állásra pályázók 46 százaléka érte el a hetes átlagot, mely jelentősen elmarad az elmúlt évhez viszonyítva. A megyénkbeli pedagógusok teljesítménye 3,2%-kal, 38,9%-ra növekedett az óvások után, azonban így is jóval az országos átlag alatt marad.
Nőtt a sikerességi arány az óvások után
Szatmár megyében a sikerességi arány 66,12 százalék, ami szintén javulás a kezdeti 62,8 százalékhoz képest.
Cookie