×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Cîmpeanu: csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat

2021.10.04 - 17:48
Megosztás:
Cîmpeanu: csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat
Az iskolák akkor zárnak be, amikor ezt karanténrendeletben előírják - jelentette ki hétfőn a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu leszögezte, az iskolák működését illetően két világos szabály van. Az egyik kimondja, hogy ha egy osztályban igazolnak egy koronavírusos megbetegedést, fel kell függeszteni a jelenléti oktatást az adott osztályban. A másik szabály szerint ha egy iskolában az osztályok legalább felében felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes tanintézetnek át kell térnie az online tanrendre. Míg előbbi esetben nincs szükség a megyei vészhelyzeti bizottság összehívására, utóbbi esetben a testületnek kell meghoznia a döntést - nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, szerdán ismertetik, hogy hány osztályban függesztették fel a jelenléti oktatást koronavírusos megbetegedés miatt.

70 millió non-invazív tesztet szereznek be

Az országos gyógyszerügynökség néhány napon belül megszabja, hogy milyen típusú non-invazív teszteket lehet használni a SARS-CoV-2-fertőzés szűrésére az iskolákban, és mintegy 70 millió tesztet bocsátanak a tanintézetek rendelkezésére - jelentette be az oktatási miniszter.

A tárcavezető azt is elmagyarázta, hogyan jutottak ehhez a számhoz: a félévből még 11 hét van hátra, és 3,2 millió tanulót kell tesztelni hetente kétszer. Ez 6,4 millió tesztet jelent hetente, félév végéig (11-gyel beszorozva) tehát 70 millió non-invazív tesztre lesz szükség. A non-invazív tesztelés nem orrnyálkahártyából, hanem nyálból történik.

A miniszter elmondta még, hogy a nyálteszt típusától függetlenül pozitív eredmény esetén PCR- vagy antigén gyorsteszttel is igazolni kell a megfertőződést, mielőtt jelentik az új esetet.

Cîmpeanu szerint múlt hét végén 280.000 antigén gyorsteszttel egészítette ki a tanügyminisztérium az iskolák készleteit. Minden megyében legalább 5000 ilyen teszt van. Ezeket nemcsak a tünetekkel jelentkező tanulók és tanárok használhatják, hanem azok a diákok is, akik negatív tesztet felmutatva akarnak visszatérni az osztálytermi oktatásra - mondta a miniszter.
AGERPRES

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie