×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Cîmpeanu: Az oktatási minisztérium támogatja az Életre nevelés tantárgy bevezetését

2021.06.23 - 11:26
Megosztás:
Cîmpeanu: Az oktatási minisztérium támogatja az Életre nevelés tantárgy bevezetését
Az oktatási minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését, amely több modulból állna, melyek között van a szexuális nevelés, egészségügyi nevelés is, és állampolgári ismeretek, egészséges táplálkozás, közlekedésbiztonság és elsősegélynyújtás oktatása - jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu szakminiszter.

Az AGERPRES hírügynökségnek kiküldött nyilatkozatában a miniszter leszögezi, hogy az oktatási törvény értelmében, Romániában az iskolai keret- és tantervek kidolgozása a tanügy-minisztérium szakembereinek a hatáskörébe tartozik. Az oktatási törvény 5. cikkelyének első bekezdése pedig kimondja, hogy az oktatás területén eme törvény rendelkezései elsőbbséget élveznek minden más jogszabály rendelkezésével szemben. A törvények közötti ellentmondások esetén az oktatási törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez alapján a minisztérium támogatja az Életre nevelés című kötelező tantárgy bevezetését az iskolákban, amelyet 5. osztálytól 12. osztályig oktatnának, modulokra bontva, a tanulók életkorának megfelelően.

A miniszter szerint a tantárgy a következő kötelező modulokból állna: polgári nevelés, egészségügyi nevelés, szexuális nevelés, egészséges táplálkozási ismeretek, elsősegélynyújtás ismeretek, jogi nevelés, pénzügyi nevelés, közlekedésbiztonsági ismeretek.

Amennyiben egyes szülők úgy döntenek, hogy gyerekük nem vehet részt a szexuális nevelés modulon, ezt írásban kell jelezniük. Ebben az esetben az Életre nevelés tantárgyból a tanuló végső jegyét a többi modulban elért eredmények alapján számítják ki, szögezte le Cîmpeanu.
AGERPRES

Sorin Cîmpeanu: a közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás az iskolákban
A közismert helyzetektől eltérő esetekben is dönthetnek az iskolák az online oktatásra való áttérésről - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.
Cîmpeanu: csak karanténrendelettel lehet bezárni az iskolákat
Az iskolák akkor zárnak be, amikor ezt karanténrendeletben előírják - jelentette ki hétfőn a tanügyminiszter.
Sorin Cîmpeanu: hétfőtől ellenőrzik az iskolákban az egészségvédelmi szabályok betartását
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, hogy október 4-én, hétfőn elkezdik az iskolákban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos valamennyi egészségvédelmi szabály betartásának ellenőrzését.
Cookie