×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Vidék

Cél: az alpolgármesteri szék megtartása

2020.09.14 - 11:31
Megosztás:
Cél: az alpolgármesteri szék megtartása
Harminc év után első alkalommal történik meg, hogy Erdődön nem indul közös listán az RMDSZ és az NDF. Lukács Gábor helyi RMDSZ-elnök szerint a kisebbségek érdekeit csak az RMDSZ képviselheti.

A 2011-es népszámláláskor Erdőd 4070 lakosa közül 1716 román, 987 magyar, 803 cigány, 248 pedig német etnikumúnak vallotta magát; ezek a számok azóta bizonyára változtak. Az előttünk álló helyhatósági választásokra készülve Lukács Gábor, az RMDSZ erdődi szervezetének az elnöke azt szeretné, ha az Erdődön élő kisebbségek összefognának, hogy közösen érvényesítsék az érdekeiket. Meglepő módon az eddig közös listán induló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Német Demokrata Fórum (NDF) most nem tudott megegyezni, így a két érdekképviseleti szervezet külön indul. Az alábbiakban Lukács Gábort, az RMDSZ erdődi szervezetének elnökét kérdeztük.

— Erdődön eddig közös tanácsosi listát és polgármesterjelöltet állított az RMDSZ és az NDF. Az előttünk álló helyhatósági választásokon az RMDSZ nem indít polgármesterjelöltet, az NDF viszont indít Petz István személyében. Mindkét párt állít tanácsosi listát. Már az előző években is sok vita volt az RMDSZ és az NDF között azt illetően, hogy melyik párt listáján induljanak.

Amikor a két párt közös listát állított, három tanácsost sikerült bejuttatni a tizenöt tanácsosból álló testületbe. Hogy mi lesz a szeptember végén megrendezésre kerülő helyhatósági választások eredménye, az nem lehet előre látni. Az RMDSZ megpróbálja ezentúl is megtartani az alpolgármesteri széket, ehhez viszont szükség van megfelelő számú tanácsos jelenlétére, amihez pedig egységes szavazásra lenne szükség. Az NDF-nek meg kellene értenie, hogy az RMDSZ-nek van megyei képviselete, a kormányban való részvételre is az RMDSZ-nek van esélye. Erdődön nyolc párt indít listát, ebből öt polgármesterjelöltet. Az RMDSZ célja, hogy minél több tanácsost juttasson be a helyi testületbe, és hogy meg tudja tartani az alpolgármesteri széket. Jó lenne, ha az erdődiek megértenék, hogy a kisebbségeket (magyarokat, svábokat és romákat) csak az RMDSZ képviseli, akik ezek közül más pártra szavaznak, azok önmaguk ellen szavaznak.

Lukács Gábor nem érti, miért ragaszkodik az NDF erdődi szervezete az önálló induláshoz, amikor Szatmár megyében az RMDSZ és az NDF szinte minden településen közös listán indul. Az, hogy kinek lesz jobb vagy rosszabb ez a döntés, a szeptember 27-i helyhatósági választásokon kiderül.

Elek György

Fotó: google.com/maps/Daniel

A szerelem, a kitartás és a hűség diadala
Az Erdődi Petőfi Kör Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobránál tartotta meg Erdődön tegnap a hagyományos megemlékezést. Az esemény ünnepi istentisztelettel vette kezdetét.
Petőfi–Júlia-megemlékezések
Koltón és Erdődön is szeptember 6-án, vasárnap tartják meg a hagyományos Petőfi-megemlékezést. Szeptember 6-án, vasárnap 10.30 órától a koltói kastélykertben a helyi önkormányzat és a Koltó-katalini Református Egyházközség szervezésében, a világjárvánnyal kapcsolatos előírások messzemenő betartásával zajlik majd a hagyományos Petőfi-emlékünnep.
Az összefogásban van az erőnk
Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje Pataki Csaba, aki immáron nem csak az NDF, de az Erdélyi Magyar Szövetség támogatását is élvezi a megyei tanács vezetéséért folytatott küzdelemben.
Cookie