×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok

2022.05.27 - 11:00
Megosztás:
Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Ez alkalommal is hibátlan élményt nyújtottak a szimfonikusok a városnapi megnyitó közönségének. Fotó: A szerző felvétele
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.

Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester hivatalosan is megnyitottá nyilvánította a városnapi hétvégét és reményének adott hangot, hogy az utóbbi, embert próbáló évek után a rendezvény feltöltődésre ad lehetőséget mindenkinek, hogy mindenki újult erővel vághasson neki az ezután következő kihívásoknak.
A megnyitón jelen voltak testvérvárosi küldöttségek, Krystyna Stachowska a lengyelországi Rzeszów alpolgármestere aki most először van Szatmárnémetiben elmondta, kellemes környezetre és abszolút nyitottságra talált Szatmárnémetiben, érdeklődve várja az ünnepi hétvége programjait és biztos benne hogy szívesen fog megint jönni, ha újra alkalma adódik.
Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester városa önkormányzata és a nyíregyháziak üdvözletét tolmácsolta és a közös programok folytatásáról biztosította szatmárnémeti polgármester-kollégáját és a város lakóit.

Sok segítség

Babják Zoltán a kárpátaljai Beregszász polgármestere hangulatjelentést hozott az ukrajnai testvérvárosból: még feszültebb az élet február 24. óta, pedig előtte sem volt harmonikus az együttélés sem a soknemzetiségű városban, sem a régióban, pláne a 2014-2015-ös demográfiai sokk után. Újra megköszönte a sok segítséget amit a várostól és lakóitól kapott az utóbbi időszakban „Soha el nem évül, amit Szatmárnémeti Beregszászért az utóbbi időben tett” – jelentette ki Babják.
A beszédeket követően a hatvan fős egyesült kórus és a 64 fős szimfonikus zenekaré lett a főszerep a nagyszínpadon, következett Carl Orff hátborzongató és lúdbőrkeltő műve, ami egyaránt emlékeztetett a nehéz időszakra ami mögöttünk áll, amiben épp élünk, ám egyúttal mintegy búfelejtőként üzente: mától vasárnapig szóljon minden a szórakozásról és a kikapcsolódásról.

Princz Csaba 

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie