×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Brit hadászati támogatás: Londonban van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

2023.05.15 - 11:41
Megosztás:
Brit hadászati támogatás: Londonban van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Zelenszkij első útja Rishi Sunak brit miniszterelnökhöz vezetett a londoni Downing Street 10 alá. (Fotó: AFP)
Rövid látogatásra Nagy-Britanniába érkezett hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az utazást Zelenszkij jelentette be hétfő reggel a Twitteren, és nem sokkal később a Downing Street 10, a brit kormányszékhely is megerősítette.

 Az ukrán államfő - aki az elmúlt időszakban több más nyugat-európai országban is megfordult - úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be Ukrajna hadszíntéri és légi kapacitásainak bővítésében, és "ez az együttműködés folytatódik ma". "Találkozom barátommal, Rishivel" - tette hozzá az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökre utalva.
Zelenszkij Twitter-bejegyzése szerint a felek tartalmas megbeszéléseket folytatnak négyszemközt, illetve a küldöttségek részvételével.
Sunak londoni hivatala nem sokkal később kiadott tájékoztatásában közölte: a brit kormányfő a megbeszélésen megerősíti Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia további több száz légvédelmi rakétát, illetve pilóta nélküli légi eszközt ad át Ukrajnának.

Támadó drónok is

A Downing Street ismertetése szerint az utóbbiak között új, 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónok is lesznek. Ezeket az eszközöket London a következő hónapokban szállítja. A felszerelések segítik majd a várt ukrán katonai előrenyomulást az orosz erőkkel szemben - fogalmaz hétfői tájékoztatásában a brit miniszterelnöki hivatal. London már a múlt héten bejelentette, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal is ellátja az ukrán fegyveres erőket.
Ben Wallace védelmi miniszter a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: a brit védelmi tárca Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer. Wallace ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltet szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

hirek/2023/majus/brit-hadaszati-tamogatas-londonba-van-volodimir-zelenszkij-ukran-elnok-1.jpg
Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Katonai kiképzés

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint a London által átadott katonai felszerelések hatékonyságát kiképzési programokkal és gazdasági támogatással is növelni kell.
A londoni kormányfői hivatal felidézi, hogy a brit fegyveres erők tavaly 15 ezer ukrán katonának nyújtottak hadszíntéri képességfejlesztő képzéseket.
Rishi Sunak miniszterelnök emellett nemrégiben bejelentette, hogy Nagy-Britannia új képzési programot dolgoz ki ukrán pilóták számára, ezzel is elősegítve, hogy Ukrajna új, NATO-szabványoknak megfelelő, F-16-os harci repülőgépekből álló légierőt építhessen ki - áll a Downing Street hétfői ismertetésében. Brit hivatalos forrásból most tettek először konkrét említést arról, hogy Ukrajna F-16-os repülőgépeket kaphat.
A Downing Street úgy fogalmaz hétfői tájékoztatásában, hogy Nagy-Britannia a nyáron alapszintű repülési képzést indít ukrán pilótáknak, és London e programmal párhuzamosan együttműködésre törekszik "más országokkal" F-16-osok szállítása érdekében.

Szárnyakat kér

Zelenszkij, aki legutóbb februárban járt Londonban, a brit parlament két házának tagjai előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.
A londoni miniszterelnöki hivatal azonban akkor még meglehetősen tartózkodó módon reagált Zelenszkij kérésére, hangsúlyozva: repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

Hírszerkesztő