×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Brexit: vámmentesek maradtak a küldemények

2021.01.19 - 16:05
Megosztás:
Brexit: vámmentesek maradtak a küldemények
A nemzetközi postán gyakran volt sor, most még több lesz a várakozási idő / Fotó: A szerző felvétele
Idén január elsejétől Nagy-Britannia nem tagja az Európai Uniónak, ennek ellenére a polgári küldemények vámmentesek mindkét irányba, és van vámmentesség internetről rendelt áru esetén is. Az online kereskedelem révén beérkező dolgokért kell áfát fizetni.

Nem kell vámot fizetni 150 euró alatti érték esetén a Nagy-Britanniából vásárolt árucikkekre, ha azok személyes célra lettek vásárolva. A szabály az Angliából, Walesből, Skóciából vagy Észak-Írországból érkező dolgokra vonatkozik. A nem vásárolt, hanem magánszemélytől, személyes használatra kapott dolgokért a címzett szintén nem fog vámot fizetni, amikor átveszi, de ha új, teljes méretskálában érkezik ruhanemű, az már vámköteles. Feladótól függetlenül a kereskedelmi célzatú áruk vámkötelesek. Ha a 150 euró alatti értékű küldemények esetében nem is kell vámot fizetni, az online kereskedelem révén beérkező dolgok áfakötelesek, ezekre a romániai 19 százalékos forgalmi adó fizetendő.

Áfa kétszer

Áfabefizetéssel kapcsolatban volt egy kis kavarodás 2020 és 2021 határán. Angliában nagyon sok EU-n kívüli világkereskedelmi cégnek van raktára, például az Amazonnak is. A tavalyi év végén ebből az online üzletből vásárolt áruk azután érkezhettek meg az angliai lerakatba, miután kifizették ezek után az áfát, lévén, hogy akkor Anglia még uniós tagország volt. Aztán mikor ezeket év elején a Nagy-Britannián kívüli címzettek átvették, megint kifizették rájuk az áfát, mert ugyebár addigra Anglia elhagyta a közös kereskedelmi övezetet, így EU-n kívüli származási helyük lett az árucikkeknek, ezért vetettek ki ezekre újfent forgalmi adót az uniós célországban.

hirek/2021/januar/19/untitled.jpg

Küldés és fogadás

Polgári küldeményt küldeni és fogadni Szatmárnémetiben a 17-es lakótelepi, Independenţei utcai 7-es számú postahivatalban (tel.: 0261.760.659) lehet tíz és egy óra között. Itt vámügyintéző teljesít szolgálatot, ő dönti el, hogy vámköteles-e az érkező áru, és igazságos, részrehajlás és kivételezés nélküli döntéseket kell hoznia. A csomagokat a vámügyintéző előtt ki kell bontani, függetlenül attól, hogy személyes holmik vannak-e bennük, vagy semleges, kereskedelemből származó egyéb valamik. Az változó, hogy melyik árura mennyi vámot kell fizetni, mert ez attól függ, hogy ruhaneműről, elektronikai vagy egyéb használati cikkről van szó.

Princz Csaba

Megnövekedett a forgalom a román-magyar határátkelőkön az elmúlt 24 órában
Az elmúlt 24 órában mintegy 190 ezer személy lépte át több mint 44 ezer járművel az ország határait - közölte vasárnap az Országos Határrendőrség.
Türelem is kell a határátkeléshez
Visszaindultak második otthonuk felé a romániai vendégmunkások, ugyanakkor nagyon sok hazánkfia is most indul nyaralni — már péntek reggeltől bedugultak a megye határátkelői.
A határon átingázók és kamionosok érdekében
Jól haladnak a Nagypeleske–Zajta átkelő átingázók számára való állandósítását célzó tárgyalások. Ugyanakkor a magyar fél szerint biztosítani fogják a megfelelő számú határrendészt a torlódások elkerülése érdekében.
Cookie