×
2023. 06 08.
Csütörtök
Medárd
1EUR = 4.96 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Botrányos iskolai át nem helyezés

2022.06.22 - 13:00
Megosztás:
Botrányos iskolai át nem helyezés
Hétfőn bombaként robbant a hír a szatmári román nyelvű sajtóban, miszerint egy családi konfliktus miatt egy nyolcéves szamoslippói kislány édesanyjával arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, és Szatmárnémetibe, a 15-ös lakónegyedbe költözzenek még tavaly ősszel.

Az édesanya a költözés után felkereste a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Általános Iskola vezetőségét annak érdekében, hogy gyermeke ott tanulhasson tovább, ám mivel az iskolában nem volt/nincs szabad hely, elutasították kérelmét, kétszer is, így a második osztályos gyermek kénytelen előző lakhelyére, Szamoslippóra ingázni, s naponta 50 kilométert megtenni. Az édesanya végső elkeseredésében a sajtóhoz fordult, és mint elmondta, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséghez is eljuttatta kérését, ott azonban nem segítettek neki, sőt, nehezményezhető magatartást tanúsítottak irányába. 

A hétfői sajtómegjelenés nyomán kedden a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is reagált: állítása szerint a 2021/2022-es tanévben 6 hasonló áthelyezési kérelmet is benyújtottak hozzá, ám mivel az osztályokban a helyek száma korlátozott, kénytelenek voltak mindet elutasítani. A szóban forgó Bălcescu–Petőfi Általános Iskola osztályában, ahova a gyermeket szerette volna áthelyeztetni az édesanyja, a megengedett 25 tanuló helyett jelenleg így is 30 diák tanul. Mint lapunkhoz eljutott közleményében a tanfelügyelőség leírja: több alternatívát is felajánlott az édesanyának, köztük a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola lehetőségét, ahol 47, a kislányhoz hasonló korú diák tanul két osztályban, valamint a Mircea Eliade Általános Iskola osztályait, ahol 48 hasonló korú diák tanul, szintén két osztályban. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szerint az édesanya elutasította mindkét lehetőséget. J. Zs.