×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Borrell: az EU készen áll szélesebb körű politikai és gazdasági szankciók elfogadására

2022.02.22 - 17:21
Megosztás:
Borrell: az EU készen áll szélesebb körű politikai és gazdasági szankciók elfogadására
Az Európai Unió készen áll arra, hogy szélesebb körű politikai és gazdasági szankciókat fogadjon el Oroszországgal szemben, hamarosan korlátozó intézkedésekkel válaszol a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállósága jogsértő orosz elismerésére - közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában kedden.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz elnök azon döntését, hogy a donyecki és a luhanszki területeket független köztársaságként ismeri el, valamint az azt követő döntést, hogy orosz csapatokat küld e területekre. Közölte: az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a délkelet-ukrajnai szakadár tartományok önállóságának elismerését, tartsa be kötelezettségvállalásait, a nemzetközi jogot, és térjen vissza a normandiai formátum, valamint az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport megbeszéléseihez. „Figyelmeztetjük Oroszországot, ne használja fel az érintett tartományok vezetőivel aláírt paktumokat arra, hogy további katonai lépéseket tegyen Ukrajna ellen. Felszólítjuk továbbá a többi államot, hogy ne kövessék Oroszország jogellenes döntését, és ne ismerjék el az érintett területek kikiáltott függetlenségét" — fogalmazott. Az orosz lépés jogellenes cselekménynek minősül, aláássa Ukrajna önállóságát és függetlenségét, súlyosan sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi megállapodásokat, beleértve az ENSZ alapokmányát, a Helsinki zárónyilatkozatot, a Párizsi Chartát és a Budapesti Memorandumot — szögezte le Borrell. A főképviselő hozzátette: döntésével Oroszország egyértelműen megsérti a minszki megállapodásokat is, amelyek előírják, hogy ezek a területek teljes mértékben visszatérnek az ukrán kormány ellenőrzése alá. A minszki megállapodások aláírójaként Oroszországnak egyértelmű és közvetlen felelőssége, hogy a dokumentumban foglalt elvekkel összhangban békésen rendezze a konfliktust — emelte ki Borrell. Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének rendíthetetlen támogatása mellett az EU megerősíti elkötelezettségét a Kijevvel fennálló politikai és gazdasági kapcsolatai megszilárdítása mellett — tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

MTI

 

Háborús tárlat érkezett Ungvárról Szatmárnémetibe
A békét hirdető és az Ukrajnával szembeni szolidaritást szorgalmazó tematikájú, ingyenesen látogatható kiállítás nyílt Szatmárnémetiben, az új főtéri Nicolae Porumbescu Művelődési Házban.
Romániában dolgoznak a legtöbbet
Az elmúlt öt évben az EU-s országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma. A romániaiak mellett csak a lengyelek, a horvátok és a norvégok esetében nőtt a munkaidő 2017 és 2021 között – derül ki egy OECD jelentésből.
A háborúról beszélni a gyermekekkel
Az ukrajnai háború további kihívást jelent a hazai gyerekek mentális egészsége szempontjából is — várhatóan csak tovább terheli a két éve tartó világjárvány okozta rossz lelkiállapotukat. Ne csodálkozzunk, ha ez látszani fog a viselkedésükön! Legyünk türelmesek velük!