×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Borászok és borkedvelők napja Tasmásváralján

2020.09.09 - 14:49
Megosztás:
Borászok és borkedvelők napja Tasmásváralján
A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően a nemes borokhoz illő rendezvényen találkozhattak Tasmásváralján szeptember első szombatján a Szatmár megyei borvidékek képviselői. A borszimpóziumra a Folk Alapítvány szervezésében került sor.

Halmi vitis 2020 néven szervezett borszimpóziumot a Folk Alapítvány, hogy találkozási lehetőséget nyújtson a Szatmár megyei borászoknak és borkedvelőknek. Az eseménynek Tasmásváralja adott otthont, de az eseményt üdvözlő halmi polgármester, Incze Lajos abbéli reményének adott hangot, hogy hamarosan lesz olyan vállalkozó, aki Halmihegyen hoz létre egy olyan közösségi teret, amely befogadja majd az ehhez hasonló rendezvényeket. 
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is hasonló kezdeményezésben reménykedik, és örömmel vette tudomásul, hogy Szatmár más borvidékeinek képviselői is ott voltak az eseményen, jelezve ezzel, hogy összetartoznak. „Ez a helyzet is rámutatott arra, amit régóta hangsúlyozok: a helyit kell fogyasztani, mert a helyi termelőnek mi kell legyünk a felvásárlóközege. Ezeket a borokat tegyük vasárnap az asztalra, ezekkel ünnepeljünk és ezekkel menjünk vendégségbe, ugyanis azzal kell büszkélkednünk, amink van” — mutatott rá egy fontos pontjára a lokálpatriotizmusnak a megyei tanács elnöke. 
„Azt azért az igazi hozzáértők tudják, hogy a bor titokzatos ital, nem harsány és hivalkodó, s csak annak tárulkozik fel, aki szépen és okosan közelít hozzá” — fogalmazott a hivatalos köszöntők után Mészáros István, a Folk Alapítvány elnöke és a projekt megálmodója, aki ezzel meg is nyitotta a szakmai megbeszélést. Ezen megtudhatták a résztvevők, hogy a kollektivizálás következtében gyakorlatilag szinte eltűntek a halmi borok, egy-két elszánt gazda maradt csupán, aki vitte tovább a hagyományt. Ez után a nagyon nagy kihagyás után szinte újra kellett tanulni a mesterséget, de a borversenyek és a több mint 1500 hektárnyi szőlőültetvény annak ékes bizonyítékai, hogy ez sikerült, és a szatmári szőlővidékek élettel teltek meg — fogalmazott dr. Kurtinecz Pál agrokémikus, a Sárközújlaki Mezőgazdasági Kutató és Fejlesztő Állomás tudományos főmunkatársa. Ám a megtermelt bort értékesíteni is tudni kell. Biztató, hogy míg kezdetben pillepalackokban érkeztek a borversenyre a minták, addigra ma már saját címkés borosüvegek is szép számmal jelen vannak a megmérettetéseken. Valahol ezen a ponton csatlakozik a kérdéskörhöz Balázs Attila borkereskedő. „Tudni kell, hogy kik vagyunk mi személy szerint mint szőlőtermesztők és borászok, de azt is tudnunk kell, hogy az összefogásban van az erőnk. Tehát mindenkinek kell legyen egyéni borászati identitása, de mi közösen is pontosan kell tudjuk Szatmár megyében, hogy kik vagyunk és mit akarunk” — summázta véleményét Balázs Attila, aki a halmi borok értékesítési potenciáljáról is beszélt. Az eseményen részt vett Magyar Lóránd parlamenti képviselő is, a Szatmári Termék védjegy előmozdítója, aki kifejezte abbéli vágyát, hogy kiváló borok kerüljenek be a védjegy alá, így emelve a Szatmári Termékek minőségét.

Barangolás tatárdúlta hegyeken-völgyeken
Kétszer főzik ki a jó pálinkát, két út vezet a tamásváraljai vár romjaihoz, két község — Tamásváralja és Bataracs — is verseng a turisták kegyeiért az Avas egykori Ugocsa vármegyei tájain. Fel hát e múltidéző utazásra e tatárdúlta tájakon!
Túrázók nincsenek, tennivaló annál inkább
Újabb két, hivatalos engedélyeztetés alatt álló túraútvonalat készítettek elő a majdani kirándulóknak a hegyimentők — a megerőltetés nélküli, könnyű útvonalak egyike Tamás várának maradványaihoz, a másik pedig a megye egyik legszebb és leglátványosabb vidékére vezet.
Cookie