×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Felfedező

Bölcsőhely és halotti maszk Adyfalván

2021.01.16 - 15:32
Megosztás:
Bölcsőhely és halotti maszk Adyfalván
A költő nádfedeles bölcső-helye / Fotók: Andreea Ionetecu
Az egykori Érmindszenten, a költő emlékének és nagyságának mementójaként látogatható a Szatmár Megyei Múzeum felújításában és gondnoksága alatt működő Szülőház és Emlékmúzeum, a költő szelleméhez méltón kialakított kulturális turisztikai célpont.

Az emlékmúzeumok sajátságos tulajdonsága, hogy aki oda belép, egy olyan emlékekkel, élményekkel, személyes vallomásokkal, kordokumentumokkal, a híresség életművének esszenciáival kirakott otthont látogat meg, amelyben megáll az idő. Ebben a sűrített térben a látogatói érzékek felerősödnek, a látható, hallható, szagolható és tapintható valóság siet segítségükre azoknak az emlékforgácsoknak, amiket az olvasmányaink alkalmával sikerült magunkba szippantanunk.

Szatmártól közel 40 kilométernyire Ady Endre szülőházát és a később épített családi kúriát nagy műgonddal és hozzáértéssel újította fel a megyei múzeum néhány éve egy Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

hirek/2021/januar/16/kep-2-a-haziko-ahol-lakunk.JPG
„A házikó, ahol lakunk…!”

Az Ér folyó partjáról az Óceánig feszülő költői vágy születésének helyszíne a hátsó udvaron ez a pitvaros, nádfedeles, döngölt földű mesebeli kunyhó. Udvarán mohával benőtt gémeskút, békét ígérő filagória, magas fákon vijjogó vércsék fogadják a turistát. A kis ház 19. századvégi takaros berendezése a „majdnem jobbágysorsú bocskoros nemes”-i család küszködő mindennapjainak tárgyaival húz vissza az időben. Az emlékmúzeum gondnoka, Szilágyi Enikő lelkesen fogadja a látogatókat. Személyes kötődéséről mesél: nagymamája Kovács Katica – Ady Lőrincné ragaszkodó hűséges szolgálójaként örökölte ezt a házat. Olyan jogi dokumentumot nem látott még a világ, ami ezt megörökíti, ugyanis a jogi procedúrát végző ügyvéd Ady barátjaként a költő egy, az öreg házat megidéző versét is belefoglalta a szerződési pontok közé mint mementót: „Fehér falak, szőke gerendák,/ Csöndes, bús falusi házunk,/ Ugye, ha mi titokban vagyunk,/ Nem komédiázunk?…” (Ady Endre: Kis, falusi ház)

Az öreg házon, amelyet a tűzvész elpusztított, ám Popp Aurél szatmárnémeti festőművész, a család barátja kijavított és emlékhellyé alakított, Adyt ábrázoló félalakos dombormű feszül a házfronton, és emléktábla hirdeti az öreg ház szülöttének egyik leghíresebb társadalmi credóját: „Mikor fogunk már összefogni?/ Mikor mondunk már egy nagyot,/ Mi, elnyomottak, összetörtek,/ Magyarok és nem-magyarok?” (Ady Endre: Magyar jakobinus dala)

hirek/2021/januar/16/3-verset-irok-es-holnap-mar-holnap-megyek.jpg
„… verset írok és holnap,/ Már holnap megyek.”

Az udvaron egy impozáns, a polgári miliőt idéző kúria. A család még a költő életében építtette, ahova a gondnok megértő szavait idézve „menedékként vissza-visszatért” a költő, hogy zaklatott életét kipihenje, új erőre kapjon édesanyja megértő ölelésében: „Érmindszentre én akkor megyek, amikor az anyám kívánja, avagy unom a szanatóriumokat és hoteleket, vagy pedig nagyon üldözött, letört vagy megalázott vagyok.” (Ady Endre: A mi kis kúriánk)

A költőóriás életútjának állomásaival, a család életének személyes és hivatalos okmányaival ebben az emlékek házában találkozunk: az édesanya szakácskönyve, személyes ruhadarabok, családi fényképek, Ady verseskötetei, a szecessziót idéző eredeti porcelán étkészlet, valamint a fehér csempekályha, a csipketerítő, különböző életeseményekről szóló újságcikkek, kortársak falakat díszítő festményei, barátok és szerelmek fényképei megelégedéssel töltik el az emlékeket otthonosan fogadó látogatót.

hirek/2021/januar/16/kep-4-a-mai-kulturmagyarsag-lekiismeretenek-erzem-magam.JPG
„… a mai kultúrmagyarság lelkiismeretének hiszem magam…”

A fehér és fekete változatban is kiállításra került halotti maszk rezzenéstelen szemtanúja ennek a megidézett, gazdag és nyughatatlan életnek. Január van, a költő halálának 102. évfordulója. Miért emlékezik meg a magyar halálának évfordulójáról, miért alakulhatott ki e halotti kultusz? Miért olyan fontos relikvia Ady halotti maszkja az őrá való emlékezésben? Horváth Imre szavaival élve: „Mert halálával kezdődött szelleme valódi élete.”

hirek/2021/januar/16/5-az-1911-ben-epitett-tornacos-kuria-ma-emlekmuzeum.jpg
Az 1911-ben épített tornácos kúria

Mit adhat az emlékmúzeum az ide látogatóknak? Emberi és személyes élményeket, hangulatokat, melyek hatására talán eszünkbe jutnak az ismert-olvasott Ady-művek és -gondolatok. Kedvet, hogy az új élmények hatására újraértelmezzük kedvenc Ady-verseinket. Újabb és mélyebb megértést, rácsodálkozást, hogy milyen sok és ugyanakkor milyen kevés adatott meg a földi életben a szavaival és gondolataival eget rengető modern költészet megteremtőjének.

hirek/2021/januar/16/6-feher-halotti-maszk-tekintete-orzi-egy-elet-emlekeit-2.JPG
Fehér halotti maszk tekintete őrzi egy élet emlékeit

Az Ady Endre Szülőház és Emlékmúzeum szeretettel várja a látogatókat. Előzetes egyeztetésre is lehetőség kínálkozik, például látogatócsoportok kalauzolására. Bejelentkezni a gondnoknál lehet a következő telefonszámon: +40–745.524.783.

hirek/2021/januar/16/7-ady-endre-szobra-az-udvaron.jpg
Ady Endre szobra fenyőfák ölelésében

Ha bővíteni szeretnénk a környék kulturális turisztikai látványosságainak listáját, feltétlenül ejtsük útba a szintén a megyei múzeum által gondozott, barokk és neogótikus stílusjegyeket magán viselő nagykárolyi Károlyi-kastélyt, a tasnádi Városi Múzeumnak helyet adó Cserey–Fischer-kúriát, amely a környék kézműves céheinek bemutatásával büszkélkedik, a tasnádi tájházat és az érendrédi tájházat. A környéken találjuk a Sződemeteren született Kölcsey Ferenc emlékszobrát és szülőházát is, valamint megannyi középkori templomot.

hirek/2021/januar/16/8-a-szulohaz-szobaja-belso.JPG
A szülőház szobája, ahol napvilágot látott Ady

Márk-Nagy Ágota,
Kulturális Turisztikai Iroda, Szatmár Megyei Múzeum

Vesztegzár lesz az Avasban
Az elharapódzott járvány megfékezése és visszaszorítása érdekében hét avasi község vesztegzár alá kerül szombaton vagy legkésőbb vasárnap — de más településeken sem túl rózsás a helyzet.
Már a vesztegzár is szóba került a megyében
A járványterjedés megfékezése érdekében a 7,5 ezrelék fölötti fertőzöttségi szintű települések vesztegzár alá vonását tervezik — Altfatter kormánymegbízott arra kér mindenkit: tartsák be a szabályokat, hogy a megszokott módon kezdődhessen a tanév.
Vörös forgatókönyv két községben
Megint kezdődik — Batarcs fertőzöttségi szintje 4,21, Komorzáné 3,7 ezrelék, ezért kedd éjféltől a vörös forgatókönyv korlátozásai lépnek életbe, de megelőzésként szigorítanak Tartolcon is.
Cookie