×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Külföld

Bölcs döntés, hogy Románia nem kér szavazást a csatlakozásáról

2013.03.08 - 09:08
Megosztás:
Bölcs döntés, hogy Románia nem kér szavazást a csatlakozásáról

Bölcs döntés, hogy Románia nem kér szavazást a schengeni csatlakozásról az Európai Unió belügyminisztereinek tanácsülésén - mondta csütörtökön a német belügyminiszter.

 

Hans-Peter Friedrich a miniszteri értekezlet előtt a ZDF német televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: Románia és Bulgária "még nem érett" a csatlakozásra a belső határőrizet nélküli uniós övezethez, Németország ezért vétót emel, ha dönteni kell a kérdésről. Erre azonban nem kerül sor, mert Románia nem kér szavazást a tanácsülésen, ami üdvözlendő, bölcs döntés - mondta a tárcavezető.

Németországban az utóbbi hetekben feltűnést keltett egy jelentés, miszerint a szegénység elől menekülők hulláma várható Románia és Bulgária felől 2014 elejétől, amikor megszűnnek a két uniós tag állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások. Az összeállítás szerint a két állam uniós csatlakozása is Németországba irányuló kivándorlási hullámot indított, és az úgynevezett szegénységi menekültek ellátása és integrálása egyre inkább megterheli a német szociális ellátórendszert.

Hans-Peter Friedrich ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "rendben van", amikor uniós állampolgárok munkavállalási, vagy tanulási céllal költöznek Németországba, "azt viszont visszaküldjük, aki csak azért jön, hogy zsebre vágja a szociális támogatásokat". Hozzátette: Németország uniós szinten lép fel azért, hogy a tagállamok kiutasíthassák a szociális ellátásokkal visszaélő külföldieket és megtilthassák újbóli beutazásukat.

Ugyanakkor elsősorban a kibocsátó államoknak kell dolgozni a szegénység előli menekülés problémájának megoldásán, egyebek között a társadalmi integráció erősítését szolgáló uniós források hatékony felhasználásával - emelte ki a német belügyminiszter. Azzal kapcsolatban, hogy a bevándorlók körében igen magas a romák aránya, hangsúlyozta, hogy "nem romakérdésről", hanem a szegénység kérdéséről van szó.

A német városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) által februárban összeállított jelentés szerint 2007 és 2011 között megduplázódott, évi 147 ezerre emelkedett a Romániából és Bulgáriából érkező bevándorlók száma. Az adatokat időközben finomították: a Németországból kivándorló román és bolgár állampolgárokat is számításba véve évente nagyjából 60 ezren érkeznek Németországba a két kelet-európai államból.

A német kormány egy másik tagja szerint Németországnak a szegénység elől menekülő kelet-európaiak integrációjára kell törekednie. Maria Böhmer tárca nélküli miniszter, migrációs, menekültügyi és integrációs kormánymegbízott egy csütörtöki lapinterjúban úgy vélte, hogy az új típusú, az EU-n belül jelentkező menekültprobléma egészen addig nem oldódik meg, amíg nagy életszínvonalbeli különbségek mutatkoznak az unió térségei között. Gyors megoldás nincsen, ezért arra kell berendezkedni, hogy a szegénység elől menekülő kelet-európai uniós állampolgárok hosszabb ideig maradnak Németországban.

Maria Böhmer a Mannheimer Morgen című lapnak hangsúlyozta: Németország néhány nemzedékkel korábban elhanyagolta a vendégmunkások integrációját, amiért később nagy árat fizetett. Ezt a hibát nem szabad újra elkövetni, és az EU határain belüli vándormozgalomra "nagyszabású integrációs programokkal" kell reagálni - mondta a miniszter.

 

Cookie