×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Biztonságos vasúti átkelők Nagykároly és Kaplony között

2021.10.07 - 19:25
Megosztás:
Biztonságos vasúti átkelők Nagykároly és Kaplony között
Hogy milyen szinten uralkodik a bürokrácia Romániában, annak ékes bizonyítéka lehet a Nagykároly és Kaplony közötti vasúti átkelő korszerűsítésének, biztonságossá tételének az esete.

Tizenöt évre és Máncz Dezső szívós kitartására volt szükség ahhoz, hogy csütörtök déltől immár biztonságosabb körülmények között haladhassanak át ezen az átkelőn a közlekedők.
„Tizenöt évre volt szükség ahhoz, hogy Nagykároly és Kaplony között végre biztonságban kelhessenek át a közlekedők a vasúti átkelőkön. Meggyőződésem, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha Máncz Dezső kaplonyi lakos, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának munkatársa, valamint Kovács Jenő polgármester, illetve a Szatmár Megyei Tanács, jelesül Pataki Csaba tanácselnök nem tesz meg mindent azért, hogy valahogy előmozdítsa ezt az ügyet. Kovács Jenő volt az, aki évekkel korábban elhívta ide az akkori szállításügyi minisztert, és megmutatta neki, hogy milyen veszélyes körülményekkel szembesülnek a lakosok itt, a vasúti síneken való átkeléskor. Az akkor elhangzott, korszerűsítésre vonatkozó miniszteri ígéret nem csak felelőtlen kijelentés volt, hiszen a sokáig húzódó közbeszerzési eljárást idén tavasszal a munka látványosabb részének kezdete követte. Máncz Dezső volt az, aki fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy elhárítsa a menet közben felbukkanó bürokratikus akadályokat. Pataki Csaba, illetve a megyei tanács pedig abban segített, hogy a használaton kívüli sínpárt eltávolítsák, valamint szintbe kerüljön az átjáró és a megyei út.
A most elvégzett beruházás keretében félsorompókkal szerelték fel az átjárókat, ezek fény- és hangjelzésekkel figyelmeztetik a vonat érkezésére a járművezetőket. A 3,3 millió lejes beruházás eredménye egy korszerű vasúti átkelő, mely vélhetően sokáig jó szolgálatot tesz majd az erre haladóknak” — mondta a sorompó üzembe helyezése alkalmával Megyeri Tamás Róbert, Kaplony község polgármestere.
Pataki Csaba megyei tanácselnök szerkesztőségünknek nyilatkozva elmondta: a kaplonyiak és nagykárolyiak több évtizedes álma valósul meg, így Kaplony sokkal normálisabban és balesetmentesebben megközelíthetővé vált. Kaplonyban tavaly befejeztük az utat, most addig nyaggattuk a Román Vasúttársaságot, míg évek hosszú sora után végre megmozdult. A megyei tanács még idén szeretné rehabilitálni azt a rossz állapotban levő útszakaszt, ami a tavalyi útfelújítás után a Kálmándi út irányában kimaradt, és akkor a teljes tengely, a Nagykároly–Kaplony–Kálmánd–Csanálos útvonal teljesen felújított lesz.

 

Még látogatható a kaplonyi kiállítás
A kaplonyi székhellyel rendelkező Szivárvány Egyesület tagjai által szervezett első képzőművészeti kiállítás, melyet a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásának köszönhetően nyitottak meg október végén, még most is látogatható.
Útmodernizálás Kaplonyban
A kaplonyiak régi vágyát sikerült teljesíteni: teljes egészében aszfaltozott a községen áthaladó megyei rangú útszakasz.
Mozgalmasan telnek a napok Kaplonyban
A településen zajló aszfaltozási munkálatok mellett az edzőpálya műfüvesítése is folyamatban van Kaplonyban. A község vezetése a legutóbbi tanácsülésen kapta meg a felhatalmazást a helyi tanácsosoktól, hogy hozzákezdjen az edzőpálya felújításához.
Cookie