×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Bírálják az egyetemistaszervezetek a nyugdíjkorhatár kitolásának lehetőségét előíró tervezetet

2021.06.10 - 17:05
Megosztás:
Bírálják az egyetemistaszervezetek a nyugdíjkorhatár kitolásának lehetőségét előíró tervezetet
- Bírálja a Romániai Egyetemistaszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) a kormány azon tervezetét, amely lehetővé tenné - többek között az egyetemi tanárok számára is - a nyugdíjkorhatár 70 évig történő kitolását. A szövetség kéri a parlamenttől, hogy törölje az előírást a jogszabályjavaslatból.

Az ANOSR úgy véli, a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó javaslat egy újabb féket jelent az egyetemek modernizációs folyamatában.

"A szövetség álláspontja egyértelmű és határozott ebben a kérdésben: a felsőoktatási rendszer jelenlegi megszervezése alapján minden egyetemi oktatónak 65 éves korában nyugdíjba kell vonulnia, ahogyan azt az oktatási törvény eredetileg is előírta" - áll a közleményben.

Az ANOSR szerint a 65 éves nyugdíjkorhatár azért is fontos, mert hozzáférhetővé teszi a tanári pályát a fiatalok számára. Az oktatási minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy 2015 és 2019 között 27%-kal csökkent az egyetemi tanársegédek száma. "Ez még inkább rávilágít arra, hogy miért kell a rendszerbe belépők számának növelésére helyezni a hangsúlyt. Egy ilyen változtatás még inkább megzavarná a fiatalok szakmai útját, elbizonytalanítaná őket azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülhetnek be a szakmába" - magyarázzák.

A szövetség szerint a parlamentnek ki kell javítania ezt a "hibát" a kormány tervezetében, és olyan kezdeményezésekre kellene fordítania a figyelmét, amelyek javulást hozhatnak a romániai felsőoktatásban. AGERPRES

Kevesebb rokkantnyugdíjas
Az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott az új rokkantnyugdíjasok száma megyénkben, derül ki a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Cîţu: 2022-ben fogadja el a kormány és a parlament az új nyugdíjtörvényt
2022-ben fogadja el a kormány és a parlament az új nyugdíjtörvényt, amely 2023-tól lép majd hatályba - jelentette ki csütörtökön a kormányfő.
Zajlik a nyugdíjak átvizsgálása
Szatmár megyében is zajlik a nyugdíjak átvizsgálása. Eddig a nyugdíjpénztár munkatársai a 83 529 dossziéból 3741-et vizsgáltak át, ám ez még nem eredményez változást a nyugdíjakban.
Cookie