×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Betekintést nyerhetünk a restaurátorok munkájába

2021.10.15 - 11:45
Megosztás:
Betekintést nyerhetünk a  restaurátorok munkájába
A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílt meg tegnap a múzeum Regionális Restaurálási Laboratóriumának kiállítása.

Az elmúlt napokban volt a restaurátorok és az állagmegőrzők világnapja, ebben az időszakban igyekeznek felhívni a figyelmet a nemzet és a világörökség azon értékeire, melyek régészeti ásatások során megrongálódott állapotban kerülnek elő, sokszor egyedi példányban. Ezeknek a tárgyaknak a felújítására amiatt van szükség, mert a történelem egy-egy korszakának a jellemzői, segítségükkel lehet beazonosítani annak a kornak a szokásait, életmódját stb. A most megnyílt tárlaton restaurált tárgyak (textilek, könyvek, bútorok, szobrok, festmények stb.) és azok fotói láthatók, ugyanakkor egy kivetítőn az érdeklődők betekinthetnek a restaurátorok és az állagmegőrzők munkájába.
A tárlatot Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója, Daniela Balu aligazgató és Kincses Diana állagmegőrző nyitotta meg, jelen voltak a múzeum restaurátorai és állagmegőrzői. A megnyitón Daniela Balu a múzeum egyik legfontosabb tevékenységének nevezte a restaurálást, ami nagyon nagy szakmai ismeretet igényel, hiszen a restaurátor munkájától függ az, hogy milyen minőségben maradnak meg az utókor számára ezek a nem mindennapi tárgyak, hiszen minden nemzet a múltjára épít, a múlt ismereteire alapozva éli meg a jelent és alapozza meg a jövőt.
A tárlat november 3-ig látogatható a járványvédelmi szabályok betartásával.

Elek György

 

Kamarazenei est Szatmárnémetiben
December 7-én, kedden 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia és az Ady Endre Társaság szervezésében jótékonysági kamarakoncertet ad Mihály István (hegedű) és George Rizea (zongora).
Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Cookie