×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Bepillantás a közösségek kollektív elméjébe

2021.06.07 - 13:18
Megosztás:
Bepillantás a közösségek kollektív elméjébe
Fotók: Szatmár Megyei Múzeum
A Kényszerű fényűzés. Társadalmi helyzet és prosperitás a mozgásban lévő közösségekben című kiállítás bepillantást enged azon közösségek kollektív elméjébe, amelyek egy látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő luxust mutatnak fel.

A Szatmárnémetiben pénteken nyílt kiállítás szembesíti az egyes közösségek identitási mérföldköveit, amelyekben a gazdagság megmutatása szorosan összefügg azzal az erőfeszítéssel, hogy nem mindennapi jólétet mutasson más közösségek felé.

hirek/2021/junius/07/kiallit-muzeum3.jpg

A kiállítás Szatmár térségéből a svábokat és az avasiakat mutatja be, két közösséget, amelyeknek tartós munkával és számtalan áldozattal sikerült földbirtokosokká válniuk, valamint háztájat és házakat építeniük. Nagykároly környékéről és Hajdú-Bihar területéről bemutatja a hajdúkat, akik pásztorközösségek voltak, katonai kiváltságokat szereztek, és nagy marhacsordákat hajtottak Közép-Európa élelmezéshiányos területeire. A jólét utáni hajsza különös erőfeszítéseket igényelt, melyek kitartásra, az intelligencia és a bátorság emberfeletti teljesítményének elérésére ösztönözték a közösségeket. A gazdagság hajszolása óhatatlanul merész cselekedetekhez vezetett. A kiállítás látogatói megállapíthatják, hogy az újítás és a kaland szelleme, amely a modern embert jellemezte, nemcsak a tengereken és az óceánokon mutatkozott meg, hanem az európai kontinensen is. A kiállítás bemutatja a brassói kereskedők és juhos gazdák, a hétfalusi juhtenyésztők és mokányok, a csángók, a szászok, az avasiak és a svábok életét.

hirek/2021/junius/07/kiallit-muzeum4.jpg

A Károlyi grófi család kezdeményezésére több faluba telepítettek be svábokat a jelenlegi Szatmár megyébe, valamint két magyarországi településre azzal a céllal, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején megritkult lakosságot pótolják. A szatmári svábok ősei a XVII. és XVIII. század elején több hullámban érkeztek az Oberschwaben területhez tartozó több helységből, amelyek a jelenlegi Baden-Württemberg németországi tartományban találhatók. A telepítéskor a szatmári svábok több nehézséggel is szembesültek, elszántságuk, szorgalmuk és munkájuk szisztematikus jellege révén azonban idővel sikerült elérniük a gazdasági stabilitást, amely a XIX. században már a jóléthez vezetett. A XIX. század vége felé a magasabb társadalmi státusz megjelenítésének vágya érezhetővé vált a sváb közösségekben is, ami a szokatlanul nagy területű épületek építésében mutatkozott meg. Ide sorolható a csűr, a hosszú lakóházak stb. A többlet, ami lehetővé tette a svábok egy részének, hogy utánozza a felsőbbrendű státuszt, a mezőgazdasági területek észszerű és jól szervezett kiaknázásából származott. A kiállítás egy sváb enteriőrt mutat be, amelyben a jellegzetes városias tárgyak és hagyományos sváb tárgyak keveréke látható, de olyan képek is megtekinthetők, amelyek a svábok hétköznapjait, foglalkozásaikat vagy népviseletüket mutatják be.

A bőség vonzásában sok avasi és sok sváb hagyta el a vidéket az utóbbi harminc évben, és az állandó alkalmazkodás útjára lépve a kivándorlás ösvényét követte.

A kiállítás augusztus 16-ig látogatható a Szatmár Megyei Múzeum központi részlegének kiállítótermében (Vasile Lucaciu 21. szám).

Elek György

 

 

 

Retró autók a főtéren
Ma 9 és 13 óra között az Őszi retroparádé oldtimerautó-kiállítás miatt lezárják a gépjárműközlekedés elől Szatmárnémetiben a régi központbeli körforgalom Eötvös (A. I. Cuza) és Széchenyi (1 Decembrie 1918) utcák közötti szakaszát.
Betekintést nyerhetünk a  restaurátorok munkájába
A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílt meg tegnap a múzeum Regionális Restaurálási Laboratóriumának kiállítása.
Novus Via Art — fotókiállítás-megnyitó
Ma délután 5 órai kezdettel a Károlyi-kastély lovagtermében kerül sor a nagyváradi Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület tagjainak Novus Via Art címet viselő fotókiállításának nyitórendezvényére.
Cookie