×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Beoltassa-e gyerekét a szülő a koronavírus ellen?

2021.09.07 - 20:00
Megosztás:
Beoltassa-e gyerekét a szülő a koronavírus ellen?
A szakemberek a kamaszok beoltását javasolják, hiszen esetükben nagyon gyors a közösségi terjedés / Fotó: MTI
A szülők gyakran aggodalmukat fejezik ki az új típusú koronavírus elleni oltás miatt, a közelgő iskolakezdés kapcsán azonban egyre fontosabb lenne eldönteni: oltassák vagy ne oltassák be a kamaszkorú gyerekeiket a vakcinával?

A magyarországi Házi Gyermekorvosok Egyesülete összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket, amelyekkel a kamaszkorú gyerekek szülei fordulnak a szakemberekhez a koronavírus elleni oltással kapcsolatban, ami a szatmári szülőknek is segíthet a döntés meghozatalában.

Első körben a leggyakrabban felmerülő aggodalom azzal áll kapcsolatban, miszerint az oltás túl gyorsan lett kifejlesztve, esetleg el lett kapkodva annak terjesztése. A szakemberek szerint igaz, hogy az oltás gyorsan készült el, de ezt sok tényező alapozta meg: egyrészt a korábbi kutatások, a SARS miatt ugyanis 2003 óta aktív kutatás folyik a koronavírus-fertőzéseket illetően; rengeteg pénzt fektettek be a tudósok munkájába világszerte; az oltóanyagok gyártása a kormányok finanszírozásának köszönhetően a klinikai vizsgálatok befejezése előtt elkezdődhetett; a klinikai vizsgálatok I., II. és III. fázisa teljes mértékben megtörtént, de átfedéssel, hogy az időveszteséget minimalizálni lehessen — ez egyébként bevett gyakorlat volt korábban is; sajnos a népességben észlelhető magas fertőzésszám is meggyorsította a vizsgálatokat, mert nem kellett sokat várni, amíg elérte a megkívánt esetszámot a Covid-19-es esetek száma a kísérleti és a kontrollcsoportban.

Mellékhatások

A szülők a kamaszok estében tapasztalt mellékhatásoktól is tartanak, azonban főként enyhe-mérsékelt mellékhatásokról számolnak be a kamaszok körében: láz, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, hasmenés, ízületi és izomfájdalmak. A második oltás után kifejezettebbek lehetnek a mellékhatások az elsőhöz képest, nyirokcsomó-megnagyobbodás többször fordult elő az oltást kapó csoportban, mint a placebót kapottak között, azonban minden tünet megszűnt 1 héten belül.
A klinikai kísérlet 100%-os hatékonyságot mutatott: a megfigyelési időszak alatt 16 koronavírus-fertőzés lépett fel a placebót kapottak között, míg egy sem a Pfizer-oltással oltottak közt. A szakemberek szerint az oltás hatékonyan előzi meg a long-Covid kialakulását, és amennyiben már kialakult, gyorsítja a megszűnését.

Szükség van rá

A kamaszok körében észlelhető a legtöbb fertőzés és a legtöbb tünettel járó Covid, a kisebbekhez és a felnőttekhez viszonyítva is, és az is igaz, hogy kórházi kezelést igénylő esetek ritkábban fordulnak elő a körükben. 127 kamasz halt meg eddig Covidban a járvány kezdete óta az Egyesült Államokban. Ez nem tűnik soknak, de a kamaszok körében észlelhető halálozás 10 leggyakoribb oka közt szerepel. Az oltás csökkenti a közösségi terjedést — állítják a szakemberek.

SZFÚ

Számos ország segíti Romániát a kritikus egészségügyi helyzet kezelésében
Számos európai ország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is segíti Romániát, ahol a belügyminiszter szerint immár "kritikus helyzet" alakult ki a koronavírusos betegek tömege által megrohamozott egészségügyi ellátórendszerben - derült ki pénteken a katasztrófavédelmi államtitkár sajtótájékoztatóján.
Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb a régióban
Bár piros zónás, de a régióban változatlanul Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb, s a korábbi egyről már háromra nőtt az úgymond fehér települések száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1093-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.
Cîţu: a PNL támogatja, hogy minden gazdasági tevékenységhez megköveteljék a zöldigazolványt
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatni fogja a parlamentben, hogy minden gazdasági tevékenységhez megköveteljék a zöldigazolványt, leszámítva a létszükségleti cikkeket árusító egységeket - ismertette az alakulat vezetőtestületének döntését Florin Cîţu.
Cookie