×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Benzin és dízel nélkül a magyarországi töltőállomások

2022.08.12 - 13:00
Megosztás:
Benzin és dízel nélkül a magyarországi töltőállomások
Élesben is megtapasztalhatták a Magyarországon autózok, milyen az, ha leáll egy orosz olajvezeték Fotó: Németh András Péter/ Szabad Föld
Magyarország lett az első áldozata az energiaválságnak, üzemanyag-ellátási problémák voltak az elmúlt napokban nyugati szomszédunknál. Helyreállt a beszerzés, de takarékos felhasználás kell.

Augusztus közepére jelezték az ágazat ügyeiben jártas szakértők, hogy bajos lesz a tankolás Magyarországon, de ez már most bekövetkezett. A hiányról szóló első jelentések már augusztus hetedikén befutottak a magyarországi kútüzemeltetéshez, a Balaton környékén apadtak ki elsőként a kutak, a megnövekedett turistaforgalommal nem tudták felvenni a kapacitásversenyt a töltőállomások, pedig a magyar tengernél nem idén rajzanak először a turisták. Augusztus első napjaiban aztán tovább súlyosbodott a helyzet, mert az ukránok leállították a Barátság vezetéken keresztül való olajszállítást, ugyanis az oroszok nem fizették a közvetítési díjat. A Gazprom azt mondta, nem hogy nem akar, hanem nem tud fizetni, mert az EU-s szankciók ezt a fajta banki átutalást is gátolják Oroszország felől. A magyarországival hasonló problémával küzdhetnek a csehek és a szlovákok is, mert ezek az országok a Barátság vezeték déli ágán át kapták az orosz olajat. Tovább nehezíti az állapotokat, hogy az osztrák schwechati, a magyar százhalombattai és a cseh litvinovi olajfinomító is áll, ezeknek a termékei is hiányoznak a térségi üzemanyagpiacról, szűkítve a kínálatot és nehezítve az ellátást, úgyhogy Európa más részein sem könnyű a helyzet.

Ötven liter

A helyzetre reagálva a Magyar Olajipari Társaság (MOL) a kutakon és közösségi oldalán is kérte ügyfeleit, hogy napi ötven liternél ne tankoljanak többet, hogy mindenkinek jusson, mindenki gondoljon autós sorstársaira is. A cég attól tartott, hogy az árak ellenére felvásárlási láz tör ki, tovább súlyosbítva az üzemanyaghiányt. Eltérők az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy az üzemanyagok esetében is alkalmazott ársapka-e az oka a magyar üzemanyaghiánynak, vagy akkor is ugyanez lett volna a helyzet, ha mindenki csak piaci áron vásárolhat benzint és gázolajat. Ársapka nélkül is bezuhanna azonban a benzinértékesítés — bár nem lenne üzemanyaghiány —, mert a túl drága benzinből a lakosság egy része igyekezne minél kevesebbet vásárolni. Egy másik álláspont szerint üzemanyag-vásárlás terén nincs pazarlás, tehát senki nem sétakocsikázásra használja az autót, tehát amennyit közlekedik, annyi szükséges, bármennyibe kerül is a benzin. Tömegközlekedést használni — pláne a vonzáskörzetekből bejárók esetében — nem megoldás, hiszen nagyrészt a jegyárak is az üzemanyagárakhoz igazodnak, úgyhogy amennyiben az energia drágul, a tömegközlekedés költsége is vele párhuzamosan emelkedik.

Érkezik az olaj

Pár napba még beletelik, míg teljesen rendeződik az üzemanyagválság a szomszédban, mert ugyan szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a MOL átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat, de több időre van szükség, míg telítődik az ellátási lánc.

Princz Csaba