×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
12 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Gong

Bemutatják Harag György portréfilmjét

2022.02.26 - 08:30
Megosztás:
Bemutatják Harag György portréfilmjét
Ma 19 órától jótékonysági előadásként lesz látható a Magyar Művészeti Akadémia által nemrég elkészített, „Ha a játék valósággá változik” — Harag György élete és színháza című portréfilm.

A szerdán nagy sikerrel játszott Csongor és Tünde című előadást követően filmvetítéssel folytatódik a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia közös jótékonysági sorozata, melynek bevételeiből a Noe Partium Egyesületet támogatják Löchli Tünde egykori egyesületi elnök utolsó nagy projektjének a megvalósításában.
A nagy projekt célja a Tündérhon létrehozása. Ez lesz Románia első bárkaotthona, amely Mikolában, a helyi polgármesteri hivatal által adományozott telken épül fel. Az építkezés zajlik, köszönhetően az egyesület osztrák testvérszervezetének és a támogatóknak, akik 150 000 euróval segítették a terv megvalósulását. A most létrejövő Tündérhon lesz majd az otthona olyan, fogyatékkel élő fiataloknak, akik egyelőre a szintén Mikolában található, Mosolyház nevet viselő nappali központban töltik idejük nagy részét. De mi történik ezekkel a fiatalokkal, ha felnőnek, szüleik eltávoznak az élők sorából, vagy csak nem tudják tovább nevelni, ápolni őket? Ekkor lelnek új otthonra Tündérhonban.
Ma 19 órai kezdettel az Északi Színházban lesz látható a Magyar Művészeti Akadémia által készített, „Ha a játék valósággá változik” — Harag György élete és színháza című portréfilm, melyet a szatmári közönség a jótékonyságú célú, zárt körű vetítésen elsőként láthat majd.
Az 52 perces dokumentumfilm a Magyar Művészeti Akadémia In memoriam… portréfilmsorozatában készült, a kiváló, korszakos erdélyi magyar színházi rendező, Harag György emléke előtt tisztelegve. A filmben a korabeli előadás-felvételek, archív anyagok mellett pályatársak, barátok vallanak a kor színházának mindennapjairól, Harag munkamódszereiről, magánéletéről és arról a határtalan embertársi szeretetről, amely személyiségéből áradt, és amely egész életét és színházát mélyen átjárta. A megszólaló riportalanyok közt van Harag Ilona, a rendező özvegye, Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója, Tompa Gábor, Sebők Klára, Rekita Rozália, Farkas Ibolya, Kincses Elemér, Nagy Miklós Kund, Kovács Levente, Lukács Sándor, Meller András és Ladik Katalin. A filmet a marosvásárhelyi zeneszerző, Csíky Boldizsár művei teszik különösen emelkedetté.
Az előadásra jegyek kaphatók a Szatmárnémeti Északi Színház jegyirodájában.

Színházi bemutató a magyar kultúra napján
A Harag György Társulat január 22-én, a magyar kultúra napján mutatja be László Miklós klasszikus magyar vígjátékát, az Illatszertár című produkciót a társulat egykori színésze, Márkó Eszter rendezésében.
A gát — bemutatóra készül a társulat
November 13-án 19 órai kezdettel mutatja be a Harag György Társulat Conor McPherson A gát című drámáját, amely 14-én és 15-én, majd 18-án is szerepel a társulat műsorán. Az előadás rendezője Ovidiu Caiţa, az Északi Színház Mihai Raicu társulatának művészeti igazgatója.