×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Beindult a kerékpárszezon

2020.05.22 - 14:21
Megosztás :
 • Beindult a kerékpárszezon
  A koronavírus-járvány miatt a bicikliszezon is később indult, viszont a szükségállapot véget érte utáni szabadabb kijárással egyre többen pattannak nyeregbe Szatmárnémetiben is.

  A jó időjárásnak, de leginkább a vesztegzár végének köszönhetően ismét megtelt Szatmárnémetiben a töltés biciklisekkel, de a városi közlekedésben is egyre gyakrabban bukkannak fel a kerékpárosok. Ez részben annak is köszönhető, hogy a város több pontján is útjavítások zajlanak, ezért aki csak teheti, autó helyett biciklire váltott, hogy időt nyerjen ügyeinek intézésében, vagy könnyebben juthasson el oda, ahová csak szeretne, és ne kelljen tömegközlekedési eszközt igénybe vennie.

  Blaga Mihai 8 éve foglalkozik kerékpárok javításával és értékesítésével. Elmondása szerint az eddigi évekhez képest kicsit később indult a szezon a járvány miatt bevezetett óvintézkedések következtében, viszont most, hogy van lehetőségük erre, az emberek ismét előszeretettel bicikliznek. „A kijárási korlátozások ideje alatt a boltunk zárva volt, mivel tudtuk, hogy az emberek nagy valószínűséggel nem fogják rendszeresen használni a kerékpárjaikat, továbbá hogy védjük a vásárlóink és a saját egészségünket. Bár az üzletet csak nemrégiben nyitottuk meg, máris rengeteg munkánk van. Sokan hozzák be a biciklijüket „revízióra”, hogy egy alapos átvizsgálás után biztonságosan vágjanak neki a szezonnak. Viszont sajnos azt kell hogy mondjam, ez nincs minden esetben így. Sokan meggondolatlanul vásárolnak kerékpárt, hatalmas összegekért, anélkül, hogy tájékozódnának annak eredetéről, alkatrészeiről és azok minőségéről. Sokan nem tudnak megbecsülni egy régebbi, de annál strapabíróbb biciklit például, hanem egyből a legdrágábbat, a legmodernebb modellt választják, pedig lehet, hogy csak arra kell nekik, hogy elmenjenek a boltig, a piacra vagy havonta 1–2 alkalommal a töltésre tekerni egyet. Ami nagyon fontos, hogy mielőtt biciklit vásárolnánk, döntsük el, mire fogjuk használni, és a célnak megfelelőt válasszunk.”

  „A biztonsági elemek elengedhetetlenek. A közlekedési szabályok értelmében a biciklit kötelező ellátni két fényjelzéssel: elöl egy fehér lámpával, hátul pedig egy pirossal. Az első lámpának a színét variálhatjuk ugyan, viszont a hátsónak kötelezően pirosnak kell lennie. Ezek mellett a küllőkre fényvisszaverő korongokat kell felszerelni, továbbá egy csengő is kell a kerékpárra. A bicikliseknek este kötelező a fényvisszaverő mellény használata, és bár sokan nem alkalmazzák, én mindig ajánlom a bukósisak viselését is. Saját tapasztalatból mondom, hogy az emberek többsége ütközések miatt hozza a szervizbe a biciklijét. Az egyik legveszélyesebb terep a töltés, hiszen az emberek olykor felelőtlenül, a kötelező felszerelések nélkül tekernek” — hívta fel a figyelmet Mihai.

  Kovács Edvin Ábel elmondása szerint a sok munka annak is köszönhető, hogy sokan nem tartják be a biciklikultúra évszakokra vonatkozó íratlan szabályait: „Bár biciklik árusításával is foglalkozunk, a munkánk nagy részét azok szervizelése teszi ki, ami nagyon sok időt vesz igénybe. Sokan fel sem fogják, hogy mennyi idő kell, míg egy biciklit szakszerűen átvizsgálunk, megtisztítjuk az alkatrészeket, s ha szükséges, alkatrészeket rendelünk. Külföldön bevett szokás, hogy a kerékpárokat már közvetlenül a szezon végén szervizbe viszik, így már késő ősszel és télen lezajlanak a javítások. Ezáltal magukon is segítenek, hiszen nem kell egyből javításokkal indítani, rendbe rakott biciklivel kezdhetik a kerékpáridényt. Ha mindenki a szezon elején szervizeltet, félő, hogy csak későn kezdhetik el használni a biciklijüket” — mondta a szakember.

  Kallós András

  Cookie