×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja

2021.02.23 - 10:56
Megosztás:
Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja
Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja, miután a munkaügyi miniszternek és a szakszervezeti vezetőknek sikerült megállapodniuk az elmaradt bérek és pótlékok kifizetéséről.

A megállapodás bejelentése után feloszlott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) székháza előtti bányásztüntetés, és hétfő este feljött a felszínre a lupényi bánya mélyén hat napja tiltakozó hetven bányász.
    A szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások után Raluca Turcan munkaügyi miniszter bejelentette: a bányászok február 25-én és 26-án kézhez kapják az elmaradt bérüket, az ételjegyeiket és a szállítási pótlékot. A miniszter bejelentése szerint a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot, és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.
    A múlt hét elején kezdődött sztrájk miatt péntektől elfogyott a marosnémeti (Mintia) hőerőmű fűtőanyaga, így Déva több ezer lakása és közintézménye is fűtés nélkül maradt.
    Az elmúlt fél évben ez volt a marosnémeti hőerőmű negyedik leállása, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Az erőmű a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használja a villamos-energia előállítására, a hűtővizet pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja.
    A bányászok tiltakozását az váltotta ki, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami tulajdonban levő Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót.
    A bérek kifizetése azért ütközött nehézségekbe, mert a vállalat bevételei januártól több mint ötven százalékkal csökkentek, azt követően, hogy a CEH elesett bizonyos állami támogatásoktól.

 

Megkapták elmaradt béreiket is juttatásaikat a CEH alkalmazottai
Pénteken megkapták az utóbbi tíz hónap során elmaradt élelmiszer-pótlékaikat és az utóbbi kilenc hónap során elmaradt utazási támogatásaikat a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) alkalmazottai - közölte a prefektusi hivatal.
Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a lupényi bányában tiltakozó vájárok
Készek éhségsztrájkba lépni a több napja a lupényi bánya mélyén tiltakozó vájárok, ha nem vezetnek eredményre a szakszervezet és a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) vezetősége által az energiaügyi minisztériumnál folytatandó hétfői tárgyalások.
A CEH adminisztrátora: Február 26-e előtt megkapják bérüket a bányászok
A február 26-i határidőnél korábban megkapják fizetésüket a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) alkalmazásában álló bányászok - nyilatkozta péntek este a vállalat adminisztrátora, Cristian Roşu, miután több egyeztetést is folytatott Florin Cîţu miniszterelnökkel, Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Lucian Heiuş pénzügyminisztériumi államtitkárral.
Cookie