×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

„Bedurrantak” az átkelők

2020.06.15 - 20:11
Megosztás:
„Bedurrantak” az átkelők
Jelentősen megnőtt a Szatmár megyei határátkelők forgalma is az enyhítések nyomán: valamennyi EU-s állampolgár beléphet Romániába.

Amint arra számítani lehetett, a házi elkülönítésbe való vonulás részleges eltörlése nyomán június 15-én éjféltől jelentősen megnőtt a román–magyar határszakasz átkelőinek forgalma, és átlagosan egy-másfél órás várakozásra kényszerültek minden ponton a Romániába belépni akarók. Nem volt kivétel ez alól a petei határátkelő sem, ahol az elmúlt 24 óra leforgása alatt 3308 utas lépett be az ország területére (közülük 2244-en mentesültek a házi elkülönítés alól), kétszerte többen, mint az előző napokban, de megduplázta belépési forgalmát a csanálosi átkelő is, ahol ugyancsak az elmúlt 24 órában 80 utas jelentkezett belépésre.

Sok félreértés adódott abból, hogy a román hatóságok nem konkretizálták, kiket is értenek a házi elkülönítés alól mentesülő állampolgárokként, s úgy egyáltalán, kik is léphetnek be az ország területére?

Nos: korlátozás nélkül léphet be Románia területére az Európai Unió valamennyi állampolgára, azoknak pedig, akik a zöld zóna országaiból érkeznek (köztük Magyarországról), nem kell kéthetes házi elkülönítésbe vonulniuk — tisztázta az MTI érdeklődésére Alexandra Găvan, a Román Határrendészet szóvivője.

A március közepén meghirdetett rendkívüli állapot idején bevezetett, majd a veszélyhelyzetről szóló, május 18-án elfogadott 394-es számú kormányhatározat által megerősített, és továbbra is érvényben lévő beutazási korlátozást Románia azokra az utasokra alkalmazta/alkalmazza, akik nem az Európai Gazdagsági Közösség vagy Svájc állampolgárai. A jogszabályok szövegében az szerepel, hogy a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején (néhány kivételtől eltekintve) nem léphetnek be Romániába „idegenek" — e megnevezés alatt azonban nem általánosan a külföldi állampolgárokat értik, hanem a „harmadik országok állampolgárait", ahogyan ezt a fogalmat az európai uniós csatlakozás előtt kiadott idegenrendészeti törvény meghatározta — magyarázta Găvan.

 

Öt kilométeres kamionsor alakult ki a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán
Mintegy öt kilométeres kamionsor alakult ki kedden reggel a nagylaki autópálya-határátkelő kilépési oldalán, a várakozási idő legalább négy óra.
Hamis okmányok vasárnapja
Hamis spanyol, orosz, lengyel jogosítványokkal és személyi igazolvánnyal is akartak utazni a petei és csanálosi határátkelőknél.
45 kg dohányt akart behozni
A csanálosi határátkelőnél, egy Peugeot 607-es vezetve lépett be Románia területére január 14-én délben egy 38 éves férfi — a határrendészek szúrópróba-szerűen alaposan átvizsgálták a férfi csomagjait, és az autót is.
Cookie