×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Becsengettek — évnyitó járvány idején

2020.09.15 - 07:09
Megosztás:
Becsengettek — évnyitó járvány idején
Az idei évben minden eddiginél nagyobb izgalommal, aggodalmakkal, rengeteg megválaszolatlan kérdéssel startolt el az új tanév. A félelmeket azonban oldotta a viszontlátás tiszta öröme és a tudat: ha vigyázunk magunkra és egymásra, minden rendben lesz.

Megközelítőleg 2,8 millió tanuló és óvodás kezdte el hétfőn az új iskolai évet a koronavírus-világjárvány közepette: emiatt egyesek online fognak tanulni, mások hibrid rendszerben vagy tantermi jelenléttel, a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartásával. Monica Anisie tanügyminiszter közlése szerint 12 423 tanintézmény zöld forgatókönyv, 4915 egység sárga és 263 egység pedig piros forgatókönyv szerint kezdte hétfőn a tanévet. Az oktatás formájára vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét vették figyelembe. Az első forgatókönyv (0–1 eset) szerint az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik a tanítás az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával. A második forgatókönyv (1–3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon. A harmadik forgatókönyv (3–50 eset) értelmében pedig minden egyes óvodás és diák online tanításon vesz részt.

Anisie ismertette azt is: jelenleg 106 tanerő tartózkodik kórházban, 293 személy karanténban van, és online szeretne oktatni, további 91 pedagógus pedig betegszabadságon van. Emellett 47 személy kérte a nyugdíjaztatását szeptember elsejei hatállyal. Hozzátette, hogy a helyzet folyamatosan változik, emiatt tájékoztattak olyan későn az iskolakezdés mikéntjéről.

Szatmár megyében 51 728 beíratott gyermekkel indult a 2020/2021-es iskolai év: 9755 óvodás, 15 596 elemi osztályos, 12 530 gimnazista, 9109 elméleti líceumi, 2638 szakiskolás, 1428 posztlíceumi tanuló állami intézményben, 672 óvodás, 168 középiskolás és 435 posztlíceumi diák pedig magántanintézetben vágott neki a tanévnek — a legtöbben végre valóban találkozhattak, igaz, szigorú szabályok betartása mellett. A tanintézményeinkben idén nem voltak nagyszabású tanévnyitó ünnepségek, a legtöbb iskolában a tanítók, osztályfőnökök csak a tantermekben köszöntötték a diákokat. Ennek is nagyon örültek azonban, hiszen már jó ideje türelmetlenül várták, hogy gyermekzsivaj töltse meg élettel az iskolát.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium zöld forgatókönyv szerint indította a tanévet, minden diákot visszavártak az iskolába. Annak érdekében pedig, hogy ez minél tovább így is maradhasson, arra kérték az iskolaközösség tagjait, hogy vegyék komolyan a járványügyi intézkedéseket. Éppen ezért az apró elemiseket sem kísérhették be idén a szülők az osztályterembe, csak az iskola kapujáig, a tanintézet udvarára és épületébe már csak a tanulók és az intézmény munkatársai léphettek be. Azért, hogy mindenki visszaülhessen az iskolapadokba, az iskolában moduláris, tömbösített órarend szerint oktatnak idén. „Kezdődik az új tanév, és bár semmi sem lesz olyan, mint régen, hisszük, hogy együtt új megoldásokra, élményekre lelünk, átlépjük az akadályokat. Új tanév, új kalandok várnak ránk. Kívánunk mindenkinek, diákoknak, pedagógusoknak egyaránt eredményes tanévet, egészséget, egymásra való odafigyelést!” — üzenték az iskolaközösségnek.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum óvodáját és iskoláját is gyermekzsivaj töltötte meg hétfő reggel, az intézmény a zöld forgatókönyvet fogadta el, ami hagyományos oktatást jelent a diákok és a tanárok fizikai jelenlétével, a higiéniai körülmények és fizikai távolság betartásával. A tanintézmény vezetősége közölte, hogy hálás Istennek, és nagyra értékeli iskolai közösségük minden tagjának az elmúlt fél esztendőben tett erőfeszítését; ennek köszönhetik, hogy az eddigi akadályokon mindannyian sikeresen felülkerekedtek, most pedig reménnyel és lelkesedéssel tekinthetnek az előttük álló időszakra. „E hittel párosuló felelős magatartás biztat arra, hogy bele merjünk vágni mi, nevelők önökkel, szülőkkel és gyerekeikkel együtt ebbe a rendkívüli helyzetben induló tanévbe. Az ismeretlen jövő mindannyiunkat le akar bénítani, de Istenben bízva és másokért élő emberekként egymást segítve képesek leszünk megtalálni a céljaink felé vezető utakat” — írták. A szigorú óvintézkedések és szabályok mellett szintén újdonság, hogy az idei tanévtől kezdődően a jegyeket és a hiányzásokat elektronikus naplóba is bevezetik a tanárok. A jegyekről és a hiányzásokról a szülők azonnali értesítést kapnak. Az elektronikus napló használatát online szülői értekezletek keretében mutatják be az osztályfőnökök és tanítók.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumhoz és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumhoz hasonlóan a legtöbb Szatmár megyei tanintézményben a zöld forgatókönyv szerint, a diákok és pedagógusok iskolai jelenlétével indult a tanév. Sajnos az infrastruktúra és a helyhiány miatt nagyon sok tanintézetben rengeteg fejtörést okozott ennek a kivitelezése, azért pedig, hogy ne csak virtuálisan kapcsolódjanak be az órákba a tanulók, több váltásban járhatnak iskolába. A 132 oktatási intézet közül 15-ben a második számú, sárga forgatókönyv szerint indult a tanév, azaz az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, rotációban vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon, a szatmárnémeti Vasile Goldiş posztlíceumban pedig piros forgatókönyv lépett életbe, tehát csak online történik az oktatás, mivel néhány oktató megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal, egy elemi osztályban ugyanakkor még pár napig online oktatás zajlik, a szamoskrassói iskola harmadik osztályosainak tanítója ugyanis néhány napig még házi elkülönítésben kell hogy tartózkodjon.

 

Bumbuluţ Krisztina

Fotó: Virág Botond

Ismét egy álom vált valóra Kültelken
Gyermekeink Isten szeme fényei, vigyáznunk kell rájuk, hogy mindig éles látók legyenek — de ezt csak megfelelő bölcsődei és óvodai körülményeket, anyanyelvi oktatást biztosítva tudjuk elérni. Szatmár-Kültelek gyülekezete pedig már másodjára biztosítja ezeket.
Felavatták a Napsugár bölcsődét és óvodát
Tegnap felavatták a Szatmár-Németi Református Egyházközséghez tartozó Napsugár bölcsődét és óvodát. A beruházás a magyar kormány kétmillió forintos támogatásával valósult meg, a bölcsődei és óvodai csoportok ősztől kezdik meg tevékenységüket.
Kérvényezhetik az augusztusi felügyeletet
Ezekben a napokban kell kérvényezniük a szülőknek, hogy augusztusban óvodába járhasson csemetéjük. Ha ezt nem teszik meg, és nem gyűl össze elég gyermek, akkor nem indulnak újabb csoportok a jövő hónapban. Júliusban mintegy 500 szülő igényelte gyermeke felügyeletét.
Cookie