×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

Be kell vallani, ki a haszon kedvezményezettje

2021.06.10 - 15:30
Megosztás:
Be kell vallani, ki a haszon kedvezményezettje
Fotó: picjumbo.com
A Romániában működő cégek felelős személyeinek évente nyilatkozniuk kell arról, hogy az illető cég bevételeinek és a haszonnak ki vagy kik a valós kedvezményezettjei.

A kötelezettségnek terrorizmus- és korrupcióellenes indíttatása van, illetve hogy legyen kit felelősségre vonni, ha kiderülne, hogy mégsem a cégtulajdonos, a részvényesek vagy az ügyvezető markolja fel a profitot, hanem valamelyik politikai vagy egyházi háttérszervezet, terrorista sejt vagy külföldi drogbáró mossa tisztára az országban a pénzét iparűzést mímelve.

Ez a nyilatkozattételi kötelezettség már évekkel ezelőtt be volt vezetve, tavaly megszabadultak ettől a cégek ügyvezetői, de idén újra bevezették. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a május 31-i mérlegleadási határidőt követő 15 napon belül kell ezt a nyilatkozattételt elintézni, de sürgősségi kormányrendelet (43/2021) született, hogy az új határidő 2021. szeptember 30., éjfél. Ilyen nyilatkozatot papíron is aláírhatnak a cégvezetők, de online, annak digitális aláírása után is leadhatják a cégbíróságokon.

P.Cs.

Tervezet: Kitolják október 1-jére a valós haszonélvezőről szóló nyilatkozat leadási határidejét
Kitolják október 1-jére a valós haszonélvezőről szóló nyilatkozat leadási határidejét - erről rendelkezik a gazdasági minisztérium honlapjára pénteken feltöltött sürgősségi kormányhatározat tervezet.
Florin Cîţu: A szülők legyenek felelősek; ha a gyereknek tünetei vannak, maradjon otthon
Felelős magatartásra szólította fel a szülőket hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök, ugyanakkor azt javasolta nekik, hogy ne küldjék iskolába gyereküket, ha légúti fertőzés tüneteit észlelik nála.
Közzétette a GCS az éjszakai lakhelyelhagyási nyilatkozat modelljét
Hétfőtől 23 óra és 5 óra között csak munkavégzés, orvosi ellátás vagy gyógyszerbeszerzés, gyerek, idős/beteg személy gondozása vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok, és a lakhelyelhagyás indokát meg kell jelölniük az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie